Air & Payconiq by Bancontact, da's cool

4schools / Crea / News

Air presenteert z'n allereerste campagne voor de 100% Belgische mobiele betaal-app Payconiq by Bancontact. Op het programma: een nieuwe strategie, een nieuw merkverhaal, een nieuwe identiteit en een supercoole eerste campagne.

Lotta de Meulenaere, chief marketing officer bij Bancontact Payconiq Company, legt uit: "Als pionier in mobiele betalingen in België hebben we de afgelopen jaren het merk geïntroduceerd door op een educatieve manier te focussen op de functionaliteiten van de app. Vandaag vinden we dat het merk volwassen genoeg is om meer nadruk te leggen op onze voornaamste missie: naadloze betaaloplossingen ontwikkelen die een aangenaam moment niet verstoren."

Het uitgangspunt is eenvoudig: ons leven zit vol ongelooflijke momenten, zoals romantische dates, etentjes met vrienden, verjaardagsfeestjes... Coole momenten die snel minder cool kunnen worden wanneer je de rekening moet betalen.

Om een paar voorbeelden te geven:

  • Je koopt iets online, maar je moet een waslijst aan betaalgegevens invullen. Niet cool.
  • Je wil je vrienden trakteren op een pak friet, maar je merkt dat je je portefeuille thuis vergeten bent. Niet cool.

Gelukkig biedt de Payconiq by Bancontact-app de oplossing zodat coole momenten cool blijven door... cool te betalen. Maar wat is cool precies? Het woord 'cool' bestaat al sinds 1930 en kan je op twee manieren definiëren: iets is cool of iets is niet cool.

Het is een totaal subjectief woord, maar wel eentje waar iedereen het over eens is als het gaat om bepaalde dingen in het leven. Zoals: waarom maakt je handen in je zakken steken je meteen cooler? Een eerste existentiële vraag die Payconiq by Bancontact zal proberen te beantwoorden.

Want uiteindelijk is het een waarheid als een koe: waarom doet je handen in je zakken steken je coolitude exponentieel stijgen? Misschien komt dat wel omdat er diep in onze zakken een geheim wapen zit om onze dagelijkse betalingen makkelijker te maken: de Payconiq by Bancontact-app. Ah ja.

Een vader die geld naar zijn dochter stuurt, een onweerstaanbare online-aankoop, een verwennerijtje in een winkel, het maken van een groepspot voor de verjaardag van een vriend, je vrienden trakteren op frieten, ja, Payconiq by Bancontact is dan zonder twijfel de ideale betaalmethode om alle momenten in het leven te vereenvoudigen met een simpele biep biep biep. En dat is echt cool.

"De uitdaging voor Payconiq by Bancontact was om een strategie uit te bouwen die tegen twee verschillende snelheden kon werken in een land waar, op het vlak van mobiel betalen, de zaken anders liggen per landsgedeelte. In Vlaanderen is de app zeer goed ingeburgerd. Het gaat niet meer om de voordelen van het product uit te leggen, maar eerder om te focussen op het merkimago van Payconiq by Bancontact, om het zo te onderscheiden van zijn huidige en toekomstige concurrenten. In Wallonië is de app nog geen evidentie voor de consument. Daarom moeten we nog meer de nadruk leggen op de voordelen van het product," zegt Michelle Defooz, strategisch directrice bij Air.

Arnaud Bailly, creatief directeur en managing partner, vult aan: "Een campagne creëren die zowel in het noorden als in het zuiden van het land werkt, met verschillende doelstellingen, dat is zoals een internationale campagne maken, maar dan met een extra Belgisch tintje. Iets wat we al gedaan hebben voor andere klanten zoals Stokke, Pierre Marcolini en Chouffe."

De campagne, geregisseerd door Guy de la Palme, wordt uitgerold op televisie via een spot van 30 seconden en vijf spots van 15 seconden, allemaal even cool.

Het universum van het merk zit ook in een nieuw jasje. Zijn fotografische en visuele wereld evolueert met het verschijnen van een eigen emoji-taal. Een dertigtal stickers werden speciaal ontwikkeld voor Payconiq by Bancontact en komen nu tot leven in het visuele universum van het merk.

Kortom, de toekomst van Payconiq by Bancontact belooft cool te worden.

Credits:

Client : Bancontact Payconiq Company 

Client contact : Lotta de Meulenaere, Anouck Deschilder 

Agency : Air ​ 

Creative Director : Creative Council

Creatives : Arnaud Bailly ​ Julian Lesceux, Anouk Lemm 

Strategic Director : Michelle Defooz ​ ​ 

Client Manager: Georgia Vandenberghen 

Graphic & Motion Design : Boris Delire 

Craft Producer: Bérengère Lurquin ​ ​ 

Réalisation : CAVIAR 

Director : Guy de la Palme 

Post-Production 3D : De Kwekerij 

Sound design : Poum Tchak 

Media : Space ​