{Making-of van de Week} Mario Goossens, Amnesty International, Prophets en 1.000 stokslagen

Crea / Making-of / News

In 2014 werd blogger Raif Badawi in Saudi-Arabië veroordeeld tot 10 jaar cel, 1000 stokslagen en een zware geldboete. Hij werd gestraft omdat hij kritische uitspraken deed over de overheid en de islam zou beledigd hebben. Op 9 januari 2015 onderging Badawi de eerste vijftig stokslagen. Internationaal protest kon gelukkig verhinderen dat Saudi-Arabië de overige 950 stokslagen uitvoerde. Op 16 juni 2020 zit hij exact 8 jaar in de cel. En dat wil Amnesty International niet zomaar laten voorbijgaan. Amnesty International eist zijn vrijlating. Prophets zet deze datum dan ook impactvol luister bij. In een online video laat Mario Goossens, drummer van Triggerfinger, het stokslagen regenen – 1000, om precies te zijn. Deze video laat er geen enkele twijfel over bestaan: stokslagen komen hard aan. Tijd nu voor de vrijlating van Raif. Tijd voor actie op www.amnesty-international.be.

Bekijk de spot hieronder, maar lees eerst hoe de spot werd gemaakt...

“We konden onze oren niet geloven: 1000 stokslagen op de blote rug…”, begint Ivan Moons, artdirector bij Prophets. Dat was de straf die blogger Raif Badawi kreeg in Saudi-Arabië, gewoon omdat hij kritiek uitte op het extreme moslimregime in zijn land. "Om hem de mond te snoeren kreeg hij -los van zijn jarenlange gevangenisstraf- er nog eens 1000 stokslagen bovenop. Stokslagen die ‘en public’ gegeven werden, alsof we terug naar de middeleeuwen gekatapulteerd worden met de publieke executies en martelingen uit die tijd."

Dit verhaal is niet nieuw. Deze straf werd vijf jaar geleden uitgesproken en werd door de politieke druk van o.a. Amnesty International nog niet helemaal uitgevoerd. “We wilden deze trieste “verjaardag” absoluut met de mensen van Amnesty International Vlaanderen opnieuw ruchtbaarheid geven. Niet alleen om de lijfstraf kwijt te schelden, maar ook om verdere politieke druk uit te oefenen om Raif daadwerkelijk vrij te krijgen”, vult Wouter Huyghe, creative teampartner van Ivan aan. Want dat is wat Amnesty blijft doen. Druk uit oefenen, en ruchtbaarheid geven aan misdaden tegen de mensenrechten, waar ook ter wereld.

Mario Goossens

“Die 1000 stokslagen wilden we als het ware bij iedereen laten voelen. Dat leidde ons tot het idee om een drumsolo te tonen en laten horen van exact 1000 slagen. Puur om iedereen te laten beseffen hoeveel 1000 slagen eigenlijk wel zijn. En waar je bij elke slag de pijn bijna zelf voelt”, vertelt Ivan. Om die 1000 slagen echt te laten binnenkomen of aankomen bij het publiek, zijn Ivan en Wouter op zoek gegaan naar de strafste en hardste drummer van het land: Mario Goossens van Triggerfinger“Bij de eerste ontmoeting wist Mario van niks. Hij stemde alleen in om ‘iets’ te doen voor Amnesty. Toen we hem vroegen om 1000 stokslagen te verwerken in een drumsolo, werd hij er letterlijk stil van,” herinnert Ivan zich, “maar dit wou hij absoluut doen”.

1000 drumslagen

De lockdown bracht tijd en dus ging Mario meteen aan de slag. Hij merkte al vrij snel dat 1000 drumslagen verwerken in een drumsolo, niet alleen lang is, maar ook een moeilijk wiskundig telwerk. 1000 slagen duren minstens 1’20”. Wat erg lang is om een drumsolo boeiend te houden. Weinig drummers kunnen dat. Mario wel. Doch was inspiratie moeilijk te vinden. Tot Mario echte beelden van stokslagen op YouTube opzocht. Daar zijn verschillende videofragmenten te vinden van lijfstraffen uitgevoerd in Saudi-Arabië, Indië, Pakistan, Syrië… Het inspireerde Mario op een gruwelijke manier. Hij wist dat elke stokslag pijn moest doen. In zijn thuisstudio maakte hij de track van 1000 stokslagen in slechts enkele takes. Pijnlijk mooi opgebouwd naar een climax. Om op slag 999 de boodschap hard binnen te brengen. Zolder

De locatie werd de oude mijnschacht van Zolder, waar Mario woont, en waar hij kind aan huis is. Ivan is nog steeds onder de indruk van de locatie: “De mijnsite is vandaag een museum, waar alles zo veel mogelijk in de originele staat is gehouden. Ruw, impressionant, donker, grauw en groots. De ideale locatie dus voor de drumsolo van Mario. De natuurlijke galm ging staalhard door de ganse mijn. En door merg en been.”

Met een zeer beperkte crew werd er een hele dag gedraaid. Mario zweette alsof hij vijf concerten achter elkaar had gespeeld. De vellen trilden onophoudelijk tot scheuren toe. Geen enkele slag werd zonder gevoel gespeeld. Mario gaf alles. Drumslagen om de stokslagen uit de wereld te helpen. Take na take. Tot het precies 1000 slagen waren. De camera draaide eindeloos rond Mario, om elke wegvliegende zweetdruppel haarscherp vast te leggen. Er werd ook een drone ingezet om alles van bovenaf mooi in beeld te brengen. De avond viel en de stilte keerde weer in de oude mijn van Zolder.Montage

64 takes van 1000 slagen werden wederom een wiskundig puzzelwerk om tot deze video te komen. “Slechts één slag in de montage komt niet van Mario, vertelt Ivan, maar is een onooglijk kort fragment van een échte stokslag ergens op een plein in Saudi-Arabië… Een subliminaal bewijs dat ons in een fractie van een seconde duizenden kilometers verder katapulteert tot op een plaats delict. Deze film heeft maar één doel: een einde maken aan de middeleeuwse praktijken, en vooral ook de vrijlating van Raif afdwingen”, besluit Wouter.

De film zal niet alleen in België, maar ook in de rest van de wereld worden gelanceerd. Ook in Saudi-Arabië zelf. En dat op 16 juni, de dag waarop Raif zijn veroordeling wordt herdacht. Het plan om de 1000 stokslagen solo live voor de ambassade van Saudi-Arabië te brengen door Mario Goossens, was helaas door de coronamaatregelen nog te riskant.

Credits
Client: Amnesty International
Agency: Prophets
Client Team: Griet Ryckeboer, Naomi Ansah
Creative Director: Sam De Win
Creatives: Ivan Moons, Wouter Huyghe
Account Team: Severine Vanoirbeek, Amber Verberckmoes
Music: Mario Goossens
DOP: Pieter Hellemans en Brent Van den Abbeele
Director: Gerd Van Geel
Grading: Tom Lemmens
Met dank aan: DB Video / Motcha - cc De Muze