Arteveldehogeschool slaat handen in elkaar met 123-piano

4schools

Arteveldehogeschool gaat in zee met het Gentse collectief 123-piano. Bij de start van het tweede semester beginnen twee door studenten beschilderde piano’s aan een tocht langs alle campussen. Op maandag 19 februari huldigden de Missy Sippy All Stars en Frederik Sioen, bezieler van 123-piano, de piano’s feestelijk in op Campus Kantienberg.

123-piano is het geesteskind van de Gentse singer-songwriter Frederik Sioen. Ruim tien jaar geleden pootte hij voor het eerst een piano neer in de Gentse binnenstad. Het opzet: met muziek en kunst de sociale cohesie van de stad versterken. Iedereen mag plaatsnemen achter het klavier, en de beelden van een massa muziekliefhebbers bij onder meer de Stadshal staan in het collectieve geheugen van de Gentenaar gegrift. Arteveldehogeschool huurde al langer piano’s van 123-piano en breidt de samenwerking nu uit: het heeft twee piano’s gekocht bij Quatres Mains en laten versieren door twee studenten.

“We hebben meteen besloten om studenten bij het verhaal te betrekken,” zegt Ira Kerkhove van de dienst Studentenvoorzieningen. “Net als de rondreizende piano’s uit de binnenstad zijn onze instrumenten versierd, in ons geval door student-kunstenaars. Als de hogeschool gesloten is, bijvoorbeeld in de zomervakantie, willen we onze piano’s ook op andere openbare plekken in Gent aanbieden.” Het project kwam tot stand met de steun van het Jez! Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Kaartpatroon en zintuigen

Stina De Roeck, student Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs, en Alejandra Rogghé, student Creatieve Therapie, namen de piano’s onder handen. “Ik koos voor geluidsgolven die tegelijk doen denken aan hoogtemeters op een landkaart,” zegt De Roeck, ook bekend van haar prints en muurschilderingen. “Het kaartpatroon verwijst naar de verplaatsingen die de piano zal maken in de Gentse binnenstad.”  Rogghé liet op haar beurt haar onderbewustzijn spreken. “Elk van mijn vier personages, die geen vast gender hebben, staat symbool voor een zintuig: het gehoor, het zicht, de reuk- en de tastzin. Ze lijken ook elk uit een ander land te komen.”

Op maandag 19 februari huldigden Frederik Sioen en de Missy Sippy All Stars, de band van het gelijknamige bluescafé in Gent, de piano’s in met een lunchconcert op Campus Kantienberg. Naast Sioen tekenen Brittle Bones Tom, Lajos Tauber (gitaar) en Olivier Vander Bauwede (mondharmonica) present. Daarna starten de instrumenten hun tocht langs alle campussen, te beginnen met een tweede lunchconcert van student-muzikanten Paak Kormongkolkul en Melanie Amollo op vrijdag 23 februari op Campus Kattenberg. Iedereen is welkom.