Belg voor één dag

Communication / News

Drie Belgen en een Fransman gaan naar een pittoresk café in de hoofdstad, niet ver van het Koninklijk Paleis. Rond de tafel: Jacqueline Cox (CCO Strategie Agency), Brice Le Blévennec (CEO Emakina Group), Bernard Cools (CIO Space) en Bernard Puttaert (founder Blue Mango Design). Opgelet, dit artikel – dat begint als een vaak gehoorde mop – zit misschien wel boordevol clichés. We hebben het niet voor niets over belgitude.

In een rasecht Belgisch café, niet ver van het Koniklijk Paleis, houden we een rondetafelgesprek met als thema « Belgitude in het hart van een internationale markt ». Ten tijde van deze samenkomst staat Covid-19 nog in de kinderschoenen, en toch hangt er al iets in de lucht bij de bureaus. De druk om verder te kijken dan hun neus lang is, om de verandering te voelen. Maar wie is wie? Brice Le Blevennec is Frans van nationaliteit, maar het aandeelhouderschap van Emakina is vooral Belgisch. Het beursgenoteerde bureau, dat meer dan 1000 mensen tewerkstelt van wie 600 in België, hanteert een zeer brede aanpak, omdat het vooral denkt in termen van de eindgebruiker. Bernard Cools treedt op in de naam van Space, dat 100% Belgisch is en waarvan alle activiteiten dus in België worden uitgevoerd, « met kruimeltjes in Luxemburg en andere landen ». De Belgische ziel en identiteit van Space kwam er eerder ‘toevallig’, zegt de CIO, « omdat de directe aandeelhouders dochterondernemingen zijn van internationale groepen. » Nog een 100% Belgisch bureau: Strategy Agency. Het is actief op de Franse en Belgische markt en onafhankelijk, met één aandeelhouder die al 35 jaar aan het roer staat. « Door de langdurige relaties met onze klanten hebben we een unieke positionering, » legt Jacqueline Cox uit, « wat de harten van onze consumenten sneller doet slaan blijft essentieel. » Het Belgische bureau Blue Mango Design tot slot ontwikkelt brand & corporate visual identities.

Volgens Bernard Puttaert uit de belgitude zich in een goede kennis van de consument in een door Frankrijk en Nederland gedomineerde retailmarkt. Maar ook in zijn… Europees gevoel! « De Belg is een kameleon ! »

Volhardende Galliërs 

Het kameleon-kantje dat Bernard Puttaert vermeldt, brengt ons meteen bij onze eerste vraag: Welke rol speelt België in het wereldwijde communicatieconcert ? « Een heel kleine, op enkele gelukkige uitzonderingen na, » gaat Bernard Cools van wal. « We zitten nooit in de bovenste schuif, maar… we zitten ook niet helemaal onderaan. Over het algemeen hebben we het gevoel dat we weinig doorwegen, omdat onze klanten vaak dochterondernemingen van multinationals zijn. » Brice Le Blevennec gaat nog een stapje verder : « Er zijn geen grote Belgische bedrijven of klanten meer. Engie is Frans; bij ING gebeurt alles vanuit Nederland; Nestlé heeft alles naar Zwitserland gerepatrieerd; InBev zit in Brazilië, ze spreken ons nauwelijks nog aan. Er blijft niets meer over. Er is geen groei meer, de markt is stervende… de belasting op arbeid is letterlijk verstikkend voor bedrijven. België is een last, we proberen ervan af te geraken door zoveel mogelijk te exporteren. Het is een kwestie van overleven. » Gelukkig ziet de CEO van een van de grootste bureaus van België ook nog een voordeel, naast al deze tekortkomingen: « De belgitude? De headquarters! België is een gemakkelijk bereikbare plaats met een uitstekende leefomgeving. »

[...] Het volledige artikel lezen? Hierlangs!