Cartamundi wint Family Busines Award 2020

Awards / News

Cartamundi is op woensdagavond 3 maart uitgeroepen tot Belgisch ambassadeur van de de Family Business Awards of Excellence 2020. Deze prijs beloont sinds zeven jaar de meest voorbeeldige familiebedrijven van het land en wordt uitgereikt door EY, in samenwerking met FBN Belgium, Guberna, BNP Paribas Fortis en Mediafin. De jury, voorgezeten door Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group, koos CartaMundi als ambassadeur, Lannoo groep en Stadsbader waren de andere finalisten.

EY organiseert de ‘Family Business Award of Excellence sinds 2014. De prijs zet Belgische familiebedrijven in de kijker die uitblinken in deugdelijk bestuur in zowel de familie als in het bedrijf, in de visie en het behoud van de familiewaarden en in de overdracht van de ondernemerszin over de generaties heen. Ook communicatie, duurzame groei en maatschappelijk engagement zijn belangrijke criteria die de jury in acht neemt voor het toekennen van de prijs. De vijfkoppige jury met vertegenwoordigers uit het Belgische bedrijfsleven en de academische wereld, oordeelde dat Cartamundi het beste en op de meest evenwichtige manier beantwoordde aan alle criteria. “Familiebedrijven zijn en blijven een belangrijk onderdeel van het Belgische bedrijfslandschap. De microbe voor het ondernemen die van generatie op generatie wordt doorgegeven, is iets heel moois. Met deze prijs willen we dat ook in de verf zetten. Al zien we de award eerder als een richtlijn voor best practices”, zegt Eric Van Hoof, Partner bij EY en verantwoordelijk voor de divisie familiebedrijven In familiebedrijven wordt kennis en ervaring vaak van generatie op generatie overgedragen. Dat is goed uiteraard, maar we willen familiale ondernemingen ook aanmoedigen om hun ervaringen en best practices uit te wisselen met concullega’s, zowel op vlak van goed bestuur en maatschappelijk engagement, als het overbrengen van de goesting om te ondernemen”, aldus Eric Van Hoof.

Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group (laureaat 2016) en voorzitter van de jury licht de keuze voor Cartamundi verder toe: “Cartamundi belichaamt alle aspecten om een waardige ambassadeur te zijn van de Family Business Award of Excellence. Het bedrijf ademt de passie, de moed, en de  waarden uit van een écht familiebedrijf, opgebouwd door 2 aparte families  die elk 50% van de aandelen bezitten, en zeer bewust het bedrijf door professionele niet-familiale CEO’s/managers hebben laten leiden en dit ook zo in de toekomst willen laten doen. Het is een schitterend familiebedrijf dat wereldleider geworden is in zijn sector, niet alleen dankzij sterke groei en  gedurfde  acquisities in diverse continenten, maar tevens dankzij slimme technologische innovaties waarmee het voor digitale acceleratie heeft gezorgd in de eerder conservatieve sector van speelkaarten en speelborden.”

Cartamundi werd opgericht in 1970 toen de toenmalige familiale aandeelhouders van Brepols en Van Genechten besloten om hun krachten te bundelen voor de productie en de commercialisatie van speelkaarten, een markt waarin ze tot op dat ogenblik afzonderlijk actief waren. Dankzij selectieve overnames is Cartamundi vandaag met 13 fabrieken en 15 verkoopkantoren marktleider voor de productie van speelkaarten en bordspellen, met producten die wereldwijd verkocht worden. Het bedrijf is nog steeds in handen van de twee stichtende families en wordt geleid door een extern management team. De groep heeft in 2020 een omzet geboekt van € 465 miljoen en stelt 2.500 mensen te werk.

Lijst van de Belgische ambassadeurs van de ‘Family Business Awards of Excellence’

CartaMundi is de zevende naam op het reeds indrukwekkende lijstje van winnaars van de afgelopen jaren met Duvel Moortgat (2019), Sipef (2018), Vandersanden Group (2017), La Lorraine Bakery Group (2016), Reynaers Aluminium (2015) en Cosucra (2014).

De juryleden van de “Family Business Award of Excellence” zijn:

  • Guido Vanherpe, voorzitter van de jury en CEO La Lorraine Bakery Group; Ambassadeur 2016 van de Family Business Award of Excellence®
  • Christ’l Joris, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Etap
  • Catherine Noël, Lid van de Raad van bestuur van NMC
  • Valérie Denis, CEO Altando en Researcher bij de leerstoel families in bedrijven op ICHEC
  • Bernard Haspeslagh, COO Ardo