De FM-radiolicenties werden nog maar net herbekeken of er zijn al nieuwe resultaten van de periodieke CIM-metingen (september - december 2021). Zowel deze luistercijfers als uit het CIM Audio Time-onderzoek bevestigen de centrale rol van radio in het dagelijkse leven van de Vlamingen. 74 procent van de Vlamingen luistert dagelijks naar de radio, een stijging tegenover 72,4 procent.
Radiozenders DPG Media
Qmusic versterkt haar marktleiderschap met 23.5% marktaandeel bij de zenderdoelgroep 18 tot 44-jarigen. De zender bevestigt ook bij het brede publiek (12+) zijn plaats als de tweede radiozender van Vlaanderen met 12.9% marktaandeel. Joe staat sterk bij de zenderdoelgroep 35-54 jarigen en behoudt een stabiele positie met 13.4% marktaandeel. Bij het brede publiek (12+) haalt Joe 8.7% marktaandeel. Ook digital-only zender Willy blijft stabiel bij het brede publiek (12+) met 0.8% marktaandeel en bereikt voor het eerst meer dan 100.000 wekelijkse luisteraars. Op één jaar tijd verdubbelde Willy haar marktaandeel bijna tot 1.4% in de doelgroep 18-54 jarigen. Ook TOPradio behaalt een mooi marktaandeel van 1.6% op 12+ en 4.4% op 18-44 jarigen en Tomorrowland One World Radio stijgt met 21% in weekbereik op de doelgroep jong-volwassenen.
Steve Van den Audenaerde, director audio business & on demand audio: “Het totale aanbod van DPG Media groeit door naar het hoogste marktaandeel ooit: 38.6% op 18-54 Qmusic en Joe zitten daarbij in bloedvorm op hun doelgroepen. De strategie om te gaan voor de combinatie van gevestigde waarden samen met de verbreding van het aanbod met pure DAB+ zenders zoals Willy en externe radio's is de juiste voor onze adverteerders. Met een wekelijks bereik van 2.345.058 luisteraars wat 51.7% van de doelgroep 18-54 aanbiedt, wordt bij DPG Media de verrijking van het radiospectrum meteen omgezet naar een maximaal bereik voor adverterende merken.”
Michael Dujardin, channel manager Qmusic: “Het is een mooie bekroning voor het hele team dat steeds meer Vlamingen Qmusic omarmen. We waren al het tweede grootste station van Vlaanderen en marktleider op onze doelgroep 18-44, maar we nemen nu nog meer voorsprong en bereiken elke dag op die doelgroep maar liefst 9% meer luisteraars dan voorheen. De combinatie van Maarten & Dorothee in de ochtend, Vincent Live in de vooravond, een uitgebouwde dag-, avond- en weekendprogrammering én tot de verbeelding sprekende acties zorgt voor dit resultaat waar we Vlaanderen enorm dankbaar voor zijn.”
Robin Vissenaekens, channel manager Joe: “Het is fijn te zien dat we het binnen onze doelgroep van 40’ers en 50’ers goed blijven doen. Maar ook het bredere publiek verrassen we met toffe en maatschappelijk relevante radio. Dat doen we op FM, maar meer dan ooit ook digitaal, waar de Joe-familie blijft groeien met een marktaandeel van 1,6%. Het digitale station Joe Easy, met een mix van aangename rustige popmuziek, is koploper en valt duidelijk in de smaak.”
Radiozenders VRT
In het najaar luisterden elke dag 2,8 miljoen mensen naar een van de VRT-radiozenders. Opvallende stijgers zijn Studio Brussel met een marktaandeel van 9,8 procent en Radio 1 met 8,9 procent. Ook de andere VRT-zenders doen het goed. Radio 2 blijft afgetekend marktleider met een marktaandeel van 29,2 procent en elke dag ruim 1,2 miljoen luisteraars. MNM en Klara blijven stabiel op respectievelijk 7,8 en 2,5 procent.
Els Van de Sijpe, manager radio & audio bij de VRT: “We zijn blij dat zoveel luisteraars afstemmen op een van onze VRT-zenders. Ze bevestigen een sterk najaar en zijn een opsteker voor onze ploegen die elke dag met veel talent en inzet onze programma’s maken. Al onze radiomerken stijgen in bereik. Radio 1 haalt zijn hoogste marktaandeel in ruim 5 jaar, de zender doet het ook online al een tijd erg goed. Ook Studio Brussel maakt een mooie sprong. Dankzij een sterk najaar met uitschieters als ‘I want to dance again’, ‘De jaren nul’, De Warmste Week samen met MNM en zeker ook de populaire eindejaarslijst De Tijdloze. We merkten al via de reacties van onze luisteraars dat ze erg betrokken waren. De cijfers bevestigen dat nu ook. Ondertussen zijn we volop bezig met nieuwe radio-acties, evenementen met publiek en een zomer vol muziek.”
Radiozenders Mediahuis
De CIM-meting voor de periode september-december 2021 is de eerste waarin de digitale zender Nostalgie+ werd meegenomen. De feelgoodzender voor 55 maakt een opmerkelijke entree en nestelt zich met 0,3 marktaandeel op 12+ meteen bij de grote “digital only” merken. Nostalgie zelf gaat in deze meting achteruit maar, blijft cumulatief stabiel in bereik en behoudt haar opvallend hoge luisterduur. Bij NRJ werpt de nieuwe music policy duidelijk zijn vruchten af: op doelgroep 12-24 verdubbelt de jongerenzender haar marktaandeel van 0,9 naar 1,8%.
Nostalgie+, dat van start ging in mei 2021, haalt meteen marktaandelen van 0,3% op 12+ , 0,5% op 35-54 en een opvallend hoge luisterduur van 170 minuten.
Tom Klerkx, managing director radio: “In de deze CIM-meting gaan we achteruit in bereik maar in de overview van de laatste 2 jaar is ons marktaandeel eigenlijk stabiel. Ons product staat er en onze hoge luisterduur bevestigt: met 207 minuten staan wij in de top 3 van de langst beluisterde zenders. En we zijn ook superblij dat onze nieuwe zender Nostalgie+ bij haar eerste meting meteen mooi binnenkomt in de CIM-cijfers en opduikt in de top 5 van de “digital only”-radiomerken.”
NRJ groeit in deze meting op alle doelgroepen, maar zendermanager Nathalie Delporte is vooral blij met de verdubbeling op de jongerendoelgroep 12-24: “Onze music policy waarbij we enkel hits draaien uit de afgelopen 10 jaar wordt duidelijk gesmaakt door de stedelijke jongeren. En met onze enthousiaste team van jonge radiomakers zijn we klaar om de volgende Big Steps te zetten.”