Google viert honderdste verjaardag van Toots Thielemans

Media / News

Vandaag exact 100 jaar geleden werd Toots Thielemans geboren. Ter ere van de wereldbekende Belgische muzikant, overleden in 2016, wordt het vertrouwde Google-logo voor een dag vervangen door een Doodle waarop mondharmonica-grootheid Toots te zien is, omgeven door typische elementen uit zijn bekende jazz-omgeving.

Toots Thielemans is een van de belangrijkste Belgische muzikanten die de Marollen, Brussel en België op de wereldkaart zette. Internationale sterren als Quincy Jones, Peggy Lee en Sting stonden in de rij om met hem samen te werken. Hij speelde niet alleen manouche, swing, bebop, easy listening, cool en latin jazz, maar drukte ook zijn stempel op de film- en reclamewereld. Hij nam 21 platen op, was te zien in commercials van Old Spice en Firestone en in soundtracks voor films. Een van zijn meest herkenbare harmonica-solo's was voor het themalied op Sesamstraat van PBS-TV.

Huguette Thielemans, de weduwe van Toots, is erg blij met de Doodle: “Ik vind het een hele eer dat mijn echtgenoot Toots op de dag van zijn 100ste verjaardag de volle aandacht krijgt. Fantastisch ook dat de doodle in zoveel landen gezien zal worden, daaruit blijkt dat zijn persoonlijkheid, muziek en legacy internationaal nog steeds geliefd en gekend is en gewaardeerd wordt. Dat doet me heel veel plezier!”

De Doodle is vandaag te zien op de homepagina van Google in België, Luxembourg, Nederland, Zweden, Griekenland, Brazilië en de Verenigde Staten.