{Interview} Delphine De Pauw (Team Lewis): “Er is nood aan meer vrouwen in managementfuncties”

4schools / Communication / News

Delphine De Pauw is managing director van de Belgische tak van het internationale Team Lewis. Doorheen haar carrière was ze getuige van een positieve evolutie: die van meer vrouwen in de sector. Bovendien is ze ook nog eens de belichaming van wat men noemt ‘zorgzaam management’.  En met Internationale Vrouwendag nog vers in het geheugen, was dit het ideale moment voor een gesprek met PUB.

In Team Lewis zit het woordje ‘team’. Hoe belangrijk is teamspirit voor jou?

Delphine De Pauw: “Zeer belangrijk. Bij ons is er geen plaats voor ego’s. De gang van zaken in een agency kan zwaar zijn, het is dus belangrijk dat we aan elkaars zijde staan. Ik besteed daarom veel aandacht aan de dynamiek tussen collega’s en een goede verstandhouding. Dat is ook nodig om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn.”

Hoe zit het met de man-vrouwverdeling binnen Team Lewis?

Delphine De Pauw: “1/3 man en 2/3 vrouw. Die verdeling is op natuurlijke wijze tot stand gekomen. Communicatie trekt over het algemeen meer vrouwen aan, dat begint al bij de studies. Zelf vind ik het heel belangrijk om een goede mix te hebben binnen mijn team. Ik steek daarom ook graag de mannen een hart onder de riem op Internationale Vrouwendag: ook jullie zijn broodnodig in ons agency.”

Wat betekent ‘zorgzaam management’ voor jou? In hoeverre is het aanwezig in de manier waarop je je teams aanstuurt?

Delphine De Pauw: “Het vinden van de juiste balans tussen werk en mens. Wij verkopen geen producten maar diensten. Als mensen zich bij ons niet goed voelen, zal zich dat ook laten voelen in de dienstverlening. Mensen willen gehoord worden, gerustgesteld worden. Onze CEO zegt vaak dat het als leider vaker over ‘voelen’ moet gaan dan over ‘doen’. En dat is wat ik probeer.”

Ben je als vrouw zijnde al tegen moeilijkheden gebotst in je carrière?

Delphine De Pauw: “Wel een paar keer, maar niets ernstigs hoor. Wanneer iets me niet aanstaat, laat ik het ook merken. Zelf heb ik in mijn carrière nooit echt met seksisme te maken gekregen... maar dat is een luxe die niet voor iedereen is weggelegd. Daarom hebben we binnen ons bedrijf ook een Lewis Foundation die de He for She-beweging van de Verenigde Naties ondersteunt. Daarmee voeren we wereldwijd onderzoek naar vrouwen en hoe zij in deze wereld veranderen. Zo richt de studie van dit jaar zich op vrouwen in de STEM-industrie (Science, Technology, Engineering and Mathematics), en daar is het een heel ander verhaal! Vrouwen in die sector hebben het veel moeilijker, omdat ze er minder kansen krijgen en minder vrouwelijke rolmodellen hebben. Dit rapport herinnert me eraan hoeveel geluk ik heb.”

Denk je dat het voor vrouwen vandaag nog steeds moeilijk is om een job met verantwoordelijkheid te krijgen?

Delphine De Pauw: “Ik denk dat dat zeker geen evidentie is, en dat het ook van sector tot sector afhangt. Het is ook zo dat een vrouw minder snel solliciteert voor een job wanneer ze niet over 100% van de vereiste vaardigheden beschikt. Mannen doen dit daarentegen al vanaf 50%. Het is een kwestie van zelfvertrouwen, en dat is jammer, want vrouwen hebben veel te bieden in leidinggevende functies. En dan is er ook nog het privé-leven dat speelt... Van zodra er kinderen zijn, kiezen veel vrouwen voor parttime werk. En dan is het natuurlijk minder vanzelfsprekend om een leidinggevende functie te bekleden.”

Welke boodschap heb je nog voor vrouwen?

Delphine De Pauw: “Ik zou graag tegen vrouwen zeggen dat ze nog meer in zichzelf moeten geloven. Ik blijf ervan overtuigd dat er meer vrouwen in managementfuncties nodig zijn. En dan heb ik ook nog een boodschap voor de mannen: voor wie dat nog niet doet, steun vrouwen zo veel mogelijk, want uit het rapport blijkt dat dit voor hen nog geen prioriteit is. Gelukkig zien we een mentaliteitsshift, en dan vooral bij jongeren. Dat stemt me gerust.”