Mutant en Knack kaarten partnergeweld aan

Crea / News

1 op de 3 vrouwen krijgt te maken met partnergeweld, maar dat opmerkelijke cijfer gaat veel verder dan louter fysiek geweld. Er is ook sprake van psychologisch, seksueel en economisch geweld. Of het gaat over intimidatie, vernedering, beledigingen en het afpakken van bankkaarten. De (be)dreiging neemt steeds meer verschillende vormen aan en treft alsmaar meer vrouwen. Die “1 op 3” toont dan ook aan dat de problematiek nog lang niet is opgelost, maar actueler dan ooit is. 

In het kader van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen, die plaatsvond op zaterdag 25 november, plaats Knack/Le Vif de problematiek op de kaart. Dat doet ze door de pagina’s van haar magazine te gebruiken om haar lezers in de schoenen te plaatsen van slachtoffers die leven in de greep van hun partners. “Terwijl ze door het magazine en de artikels bladeren zien de Knack-lezers een schaduw verschijnen, net alsof er iemand over hun schouder meekijkt,” legt Jonathan d’Oultremont, creatief bij Mutant, uit. “Naarmate ze verder door het magazine bladeren, wordt de schaduw steeds meer aanwezig, steeds dreigender, verspreidt over vijf dubbele pagina’s”. In het midden van de pagina duidt het opmerkelijke cijfer de dreiging: 1 op de 3 vrouwen die dit magazine lezen, werd reeds bedreigd door hun partner. Door creatief gebruik te maken van haar eigen media, wil Knack/Le Vif haar lezers bewust maken van een probleem dat nog te vaak geminimaliseerd wordt. 

De dreiging is naast in print ook te zien op sociale media en op banners. Speciaal voor deze gelegenheid ging de redactie ook dieper in op het probleem in verschillende artikels. Ze namen bijvoorbeeld een kijkje bij de hulplijn 1712, waar dagelijks honderden meldingen van misbruik en geweld binnenkomen. Sinds woensdag 22 november kun je de artikels lezen in Knack/LeVif of digitaal op knack.be/levif.be.

CREDITS

Agency: Mutant

Brand: Knack/Le Vif

Client: Jeroen Van Raemdonck, Ann Claeys & Nele Baeyens

Creative Director: Ruben Van Maldeghem

Creative Director: Odin Saillé

Creative: Roxane Schneider

Creative: Jonathan d'Oultremont

Strategy: Anneleen Coppens

Client Director: Innie Tran

Client Manager: Julie De Preter

Client Executive: Thomas Koltsidas

Design Director: Frank Schouwaerts

Motion Design: Bob Van den Audenaerde

Designer: Tjen Colman

Designer: Davy Dooms

Designer: Ben Boliau