Plan International België en StoryMe gaan SDG-challenge aan

Communication / News / Sustainability

Naar aanloop van de vijfde verjaardag van de Sustainable Development Goals (SDG’s) op 25 september 2020 wil ngo Plan International België zoveel mogelijk organisaties warm maken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen met de SDG’s als leidraad. Samen met koepelorganisatie The Shift, en met de steun van BDO Belgium en StoryMe, lanceert Plan International België van 25 september tot 11 oktober de online ‘SDG-challenge’. Gedurende 17 dagen laat Plan elke dag een organisatie aan het woord over hoe zij één van de zeventien SDG’s binnen hun organisatie invullen. Onder meer The Adecco Group, Canon en Velux nemen deel aan de uitdaging.

Concreet begint de SDG-challenge met een dagelijkse mailing over een tijdspanne van 17 dagen waarin de inhoud van elke SDG kort wordt voorgesteld, aangevuld met inspirerende verhalen van bedrijven en organisaties die zich dit doel eigen maakten. Plan International België, BDO Belgium en StoryMe zetten de SDG’s zo in de spotlight en koppelen de duurzaamheidstargets aan praktische voorbeelden van diverse Belgische organisaties. Aan het einde van de challenge kunnen de deelnemers stemmen op de meest inspirerende bedrijfscase. De verkozen cases worden verder uitgediept tijdens een webinar in samenwerking met The Shift. De SDG-challenge loopt van 25 september tot 11 oktober 2020.

Op 25 september 2020 blazen de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties vijf kaarsjes uit. Die duurzame doelstellingen zijn in het leven geroepen om van de wereld een leefbare, eerlijke plek te maken tegen 2030. In totaal zijn er 17 SDG’s met 169 targets rond thema’s als onderwijs, klimaat of armoede. Met de SDG-challenge wil Plan International België maatschappelijk ondernemen bij bedrijven en organisaties stimuleren.

Belang van partnerschappen in nastreven SDG’s

Het aangaan van partnerschappen met andere organisaties, ngo’s of de academische wereld om SDG’s na te streven, is van groot belang. Bedrijven en organisaties die investeren in SDGs zorgen voor maatschappelijke meerwaarde. Samenwerkingen tussen organisaties vergroten die meerwaarde nog verder en helpen organisaties uitdrukkelijk op de kaart te zetten bij het brede publiek.

“Samenwerken met een NGO om de SDG’s te bereiken, geeft tal van voordelen. Je moet daarin niet gaan voor een quick win, maar de aanpak integreren in de bedrijfsstrategie,” zegt Heidy Rombouts, nationaal directeur van Plan International België. “Mensen zijn productiever als ze weten dat ze kunnen meewerken aan een duurzaam ontwikkelingsproject op lange termijn. We hopen daarom veel opportuniteiten te zien voortvloeien uit de SDG-challenge.”

Marie Delvaulx, directrice van The Shift, besluit: “Bij The Shift geloven we in de kracht van partnerschappen om de SDG’s te behalen. Samenwerkingen tussen alle soorten organisaties zijn essentieel om vooruitgang te boeken. Bij The Shift faciliteren we zulke gesprekken tussen onze verschillende leden. Identificeer de SDG waarmee je de meeste impact kan verwezenlijken en zorg dat iedereen van je organisatie hierachter staat. Daarna kan je partners zoeken om samen impact te creëren.”

Inschrijven om mee te doen aan de challenge kan via de website van Plan België.

Noot van de redactie: PUB had dit voorjaar al een gesprek met verschillende belangrijke spelers uit het duurzame milieu. Over het belang van de SDG’s en hoe deze vooruitgang gestimuleerd en gemeten wordt. U kan het volledige artikel lezen in PUB nr 3, vanaf pagina 100. 

PUB nr 3 - Juni 2020