Redopapers brengt dagboekconcept van honderd procent afval uit

4schools / News / Sustainability

Papierfabrikanten lopen er niet graag mee te koop: de vele tonnen ongebruikt papier die jaarlijks worden weggegooid. Krasjes aan de oppervlakte (en dus ongeschikt voor drukwerk), kleine beschadigingen, een ongewenste kleur,… het maakt massa’s papier vaak onbruikbaar voor verkoop. Alles versnipperen voor de recyclage-molen? Liever niet, als je het aan Redopapers vraagt. Zo’n groot lot aan afvalpapier vond zijn weg naar hun atelier. Redopapers transformeerde het tot een geheel nieuw product: een One Line a Day journal.

Het concept is eenvoudig: schrijf één regel per dag, gedurende drie jaar. Een dagboekconcept vult het productgamma van Redopapers mooi aan, dat vandaag vooral bestaat uit afscheurbare planners, notebooks en agenda’s. Een One Line a Day journal is laagdrempelig, met een beperkte ruimte voor elke dag. Bovendien gaat het dagboek drie jaar mee. Eens het jaar voorbij is, begin je opnieuw bij de dag waarop je startte, in de sectie eronder. Zo herontdek je jaar na jaar leuke toevalligheden en fijne herinneringen.

“Schrijven heeft een positieve impact op je mentaal welzijn,” zegt Linde Luyten, founder van Redopapers. “Doorgewinterde schrijvers hebben voldoende aan een blanco of bullet notebook, terwijl heel wat mensen een (voorgedrukt) zetje kunnen gebruiken om te starten met schrijven. Dat willen we bieden met ons nieuwste product.”

Het driejarig concept maakt het dagboek extra duurzaam, maar dat is voor Redopapers evident. Ze werken volledig circulair met afvalstromen. “Eerst afval inventariseren, dan pas creëren. Voor ons is dat logisch,” vult Luyten aan. Het gebruikte papier wordt geüpcycled uit reststromen van papierfabrikanten en drukkerijen. De beschermde hoezen worden lokaal gemaakt van afgedankte banners en zijn hervulbaar: alle navullingen uit het productgamma passen in de hoes. Klanten die al een hoes in huis hebben, kunnen het nieuwe dagboek dus ook als refill aankopen.