School is cool!

Communication / News

IHECSDigitaal is overal in huis, sociale media zijn almachtig, technologie blijft evolueren en er is een revolutie in de manier om dingen te doen… Creatieve- en communicatieopleidingen moeten zich voortdurend aanpassen om in lijn te blijven met de arbeidsmarkt. Het resultaat: eeuwige beperkingen, maar vooral spannende uitdagingen!

Al enkele jaren worden de paden naar reclame in het algemeen geconfronteerd met twee fundamentele veranderingen. Eerst en vooral is het Mad Men-tijdperk, met erg gedefinieerde taken, secretaressen die het werk voorbereiden en hypergesloten functies (en ook de gewoonte om whisky per hele flessen te drinken, maar dat is een ander verhaal), voorbij. « Onze studenten worden soms echte geleerden in hun vak, met een voldoende ruime kennis over de codetaal van reclame. Maar om het realistisch te houden, zeggen we dat we « veelzijdig projectverantwoordelijken opleiden, » lacht Barbara Claeys, directrice van privéschool ECS.

Vandaag begint het zoeken naar een job dan ook niet na het afstuderen, maar al vanop de schoolbanken. Want een job in de creatieve- of communicatiesector vereist steeds sterkere netwerken. Zo wordt de student steeds opgeleid via steeds meer en meeslependere stages. « Het voordeel van een privéschool, zoals de onze, is dat we doen wat we willen, » legt Eric Maquet, directeur van het zeer selecte CAD, enigszins provocerend uit. « We ontwikkelen ons educatief programma in samenwerking met professionals, wat ons toelaat om sterke banden met bedrijven te smeden en lange stages te regelen voor studenten. Het is ook een geweldige manier om de hoogte te blijven van veranderingen in de arbeidsmarkt. Zo hebben we bijvoorbeeld 18 jaar geleden een sectie ‘web’ opgericht. En nu maakten we juist een sectie gewijd aan ‘web design’. De tools en technologieën evolueren heel snel, en dus moeten we ons non-stop aanpassen. »

Het volledige artikel leest u in PUB Magazine.