Spellenwinkels openen de deuren voor blokkende studenten

4schools

Van maandag 29 mei tot en met zondag 25 juni zijn studenten welkom in 10 spellenspeciaalzaken verspreid over Vlaanderen om er in groep te blokken. Naast een leuke studeerplek in een unieke en speelse setting krijgen ze er gratis wifi, studentenhaver, koffie, thee en water. Op vertoon van hun studentenkaart kunnen ze er terecht tijdens de openingsuren en dit zolang er beschikbare plaatsen zijn. Bovendien kunnen ze tijdens hun blokpauzes samen ontspannen met een gezelschapsspel. Deze co-studeerplekken zijn een initiatief van Asmodee België, verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen, waarmee ze de studenten een hart onder de riem willen steken.

Om studenten te steunen tijdens hun blokperiode, verwelkomen 10 spellenspeciaalzaken hen graag in hun speel- en demonstratieruimte om er samen te blokken. Vanaf maandag 29 mei tot en met 25 juni kunnen ze terecht bij Demo-Spel in Leuven en Kessel-Lo, Outpost en The Playground in Antwerpen, Worlds’ End Comics & Games Center in Gent, De Spelfanaat in Mechelen, Oberonn in Hasselt, ​Hermelijn in Aalst, Brood & Spelen in Sint-Niklaas en Neverland in Brugge. In Brugge is het VIVES SpellenLab die samenwerkt met de bib van VIVES Brugge.

Op vertoon van hun studentenkaart en zolang er beschikbare plaatsen zijn, kunnen er op elke locatie tussen de 10 en 150 studenten langskomen om te blokken. Alles samen zullen er 476 studenten samen kunnen blokken. Alle praktische info over de deelnemende spellenzaken en beschikbare tijdslots werd verzameld op deze pagina.

“Met dit initiatief willen we studenten steunen tijdens de blokperiode. Tegelijk willen we hen ook laten kennismaken met het rijke aanbod aan gezelschapsspellen. Een korte blokbreak met een gezelschapsspel geeft studenten nieuwe energie en helpt hen om de leerstof beter te verwerken. En hopelijk krijgen ze zo de smaak te pakken en blijven ze spelen tijdens de vakantie en daarna,” zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee België.

Samen ‘spelen’ goed voor het mentaal welzijn

Mark Van Achter, professor aan de KU Leuven en oprichter van spellenwinkel The Playground in Antwerpen, juicht dit initiatief toe: “Enerzijds helpt het ‘samen blokken’ studenten om zich te concentreren. Ze laten zich namelijk minder afleiden door bijvoorbeeld sociale media. De structuur en sociale controle helpen hen om de focus op de leerstof te behouden. Anderzijds kunnen ze zich door deze actie tijdens pauzes samen ontspannen, wat noodzakelijk is voor de mentale gezondheid. Zeker tijdens het spelen van een gezelschapsspel kunnen ze even deconnecteren van hun leerstof om nadien met vernieuwde energie opnieuw de boeken in te duiken.”