Springbok kiest OFFICEU Architects voor herontwikkeling Sint-Albertuskerk

Communication / News

Springbok gaat samenwerken met OFFICEU Architects om de Sint-Albertuskerk in Mechelen te transformeren tot nieuw internationaal hoofdkantoor. Na zeven jaar leegstand wordt de kerk het komende jaar gerestaureerd en opnieuw ingericht, zodat Springbok in 2024 kan intrekken. De kerk zal in de avonden en in het weekend een verbindende functie vervullen voor buurtbewoners.

Springbok is een digitaal bureau met ruim 300 medewerkers verdeeld over 6 locaties in België en Nederland. Het bureau beweegt vanuit de gedachte om iets te creëren wat over 100 jaar nog bestaat. De Sint-Albertuskerk past goed bij deze filosofie en vormt straks een inspirerende werkplek voor creatief talent. De kerk zal niet alleen dienst doen als hoofdkantoor, ook is de buurt van harte welkom om gebruik te maken van de ruimtes. Op die manier wil Springbok bijdragen en meebouwen aan de lokale community.

OFFICEU presenteerde het sterkste concept tijdens een wedstrijd die werd georganiseerd met gerenommeerde bureaus. Het gedurfde concept spreekt Springbok aan omdat het de Sint-Albertuskerk een kerk laat zijn, waarbij de gemeenschapsfunctie een centrale rol speelt. Het doel is om volledig in harmonie te zijn met de omgeving, zowel in esthetiek als wat betreft het buurtgevoel. Het concept van OFFICEU dient als inspirerend voorbeeld van hoe de reconversie van kerken er in de toekomst uit zou kunnen zien. 

“OFFICEU heeft een briljant ontwerp neergelegd, dat een vernieuwende oplossing biedt en de architecturale grens verlegt van wat je met een historisch gebouw zoals een kerk kunt doen. Een concept met héél veel durf past goed bij Springbok, waar we graag gaan voor creatieve en vernieuwende ideeën. Bovendien is het concept jong en duurzaam, precies de waarden die we willen uitdragen,” zegt Springbok-CEO Kim Verhaeghen.

Pieter Thibaut, founding partner van OFFICEU Architects, vult aan: “Geïnspireerd zijn we aan de slag gegaan met een creatief concept voor deze fantastische plek die Springbok heeft gekozen om haar hoofdkantoor te huisvesten. Vertrekkend vanuit de eigenheid van het waardevolle bestaande gebouw, zijn we gekomen tot een ruimtelijke oplossing die bij iedereen in de smaak viel. Bij OFFICEU zoeken we binnen de randvoorwaarden altijd naar onverwachte, maar ook eenvoudige oplossingen die een efficiënt en duurzaam gebruik mogelijk maken.”