Straffe cijfers voor de grote strandschoonmaak 2019

Communication / News

EnecoBeachCleanup2019-94Traditiegetrouw vond op de eerste zondag van de lente de Eneco Clean Beach Cup plaats. En deze tiende editie verbreekt alle records: 7500 surfers en sympathisanten ruimden verspreid over een lengte van 76,5 km samen 11,5 ton strandafval op. Ook deze keer zette Fast Forward de schouders onder de ganse organisatie, en dat werd een samenwerking tussen duurzame energieleverancier Eneco, 17 Belgische kustsurfclubs, 1 Nederlandse en 4 Franse gemeentes.
“Het initiatief ontstond 10 jaar geleden met ‘slechts’ een paar honderd deelnemers,” vertelt Mathias Kerckhof, managing director bij Fast Forward Events. “Dat we deze editie 7500 vrijwilligers naar het strand lokten, heeft uiteraard met het goede weer en het groeiend engagement te maken, maar we zijn daarom niet minder trots dat met deze massale opkomst alles vlot is verlopen,” besluit hij.
EnecoBeachCleanup2019-79Hoofdlocatie dit jaar was De Haan. Onder andere Europees Commissaris Marianne Thyssen kwam hier samen met een grote EU-delegatie het strand opruimen. De cast van de Ketnetmusical TROEP! gaf het goede voorbeeld en vraagt niet enkel in de musical aandacht voor ecologie, maar was ook aanwezig op het strand. Ook Urbanus zette zijn schouders onder het event en hielp mee aan de opruimactie. Sinds 27 februari loopt de animatiefilm Urbanus: de Vuilnisheld in alle Vlaamse bioscopen en gaat de film richting 60.000 bezoekers. De komiek signeerde een unieke digitale print van ‘De Vuilnisheld’. Dat kunstwerk werd online geveild en was goed voor een opbrengst van 800 euro. Die som gaat integraal naar het goede doel: het Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum Zeepreventorium. De kinderen die er verblijven en revalideren zien het strand als hun achtertuin – het geld wordt gebruikt voor een nieuwe speeltuin.
EnecoBeachCleanup2019-174“Elke Belg werpt steeds meer plastic weg en wereldwijd lekt er steeds meer plastic naar zee. Het doodt dieren – denk maar aan de walvis die deze week in het nieuws kwam met 40 kilogram plastic in z’n maag –, verbrokkelt, dringt in de voedselketen tot op ons bord en in ons bloed, zinkt naar de bodem, blijft er voor altijd en bedreigt het hele ecosysteem,” benadrukt organisator Sven Fransen. “Strand en water wisselen afval met elkaar uit en kennen geen grenzen. Daarom ben ik ook zo blij dat we ook voor deze editie samenwerken met onze buurlanden en over de landsgrenzen heen opruimen. Door het strand op te ruimen verdwijnt het probleem niet, maar kunnen we wel de omvang van het probleem aantonen.”