Strategic planner VML Gaëlle Maes in finale Streamz Academy

Media / News

Vorig jaar daagde Streamz iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor Streamz Academy, een gloednieuw traject voor aspirant fictiemakers. Die oproep ging niet onopgemerkt voorbij, want maar liefst 534 pitches werden ingediend waarvan er uiteindelijk drie overbleven. Vanaf 24 januari tot en met 31 januari kan iedereen stemmen op hun favoriet idee voor een nieuwe thrillerreeks. De winnaar wordt bekendgemaakt op Filmfestival Oostende en zal zijn of haar idee in productie zien gaan als Streamz Original. Gaëlle Maes, strategic planner bij VLM is een van de finalisten met Diafragma in een productie van Panenka

Stem op je favoriete idee voor een thrillerreeks

Streamz Academy ondersteunt een nieuwe lichting schrijvers en biedt hen de kans om ervaring op te doen binnen een professionele context. De opdracht van Streamz Academy? Pitch een idee voor een top thrillerreeks. Van maar liefst 534 pitches, koos Streamz er in mei acht uit. De acht gekozen projecten en hun negen bedenkers beleefden een intens schrijftraject. Die nieuwe Vlaamse talenten werden namelijk begeleid door experts, coaches en producenten om zo hun idee te perfectioneren naar een volwaardig concept.

Na die intense voorbereiding, pitchten de deelnemers in oktober hun idee aan dertien Vlaamse producenten. Uiteindelijk konden vier deelnemers (waaronder een duo) die producenten en Streamz overtuigen van hun killeridee voor een minireeks. Daarna werd elke finalist gematcht met een productiehuis om hun idee verder uit te werken in een creatieve pitchteaser. 

Op 2 februari op Filmfestival Oostende wordt de beste pitch gekozen en die winnaar zal zijn of haar idee verder kunnen ontwikkelen naar een Streamz Original thrillerreeks van vier afleveringen van telkens 30 minuten. Vanaf vandaag kan het publiek ook meestemmen op hun favoriet idee via streamz-voting.be

De finalisten

Gaëlle Maes werkt in de reclamesector, waar ze campagnes bedenkt voor grote merken. Al van jongs af heeft ze een passie voor series en films. Wanneer ze op een dag haar kamer opruimt en haar oude analoge camera terugvindt, slaat haar fantasie op hol: wat voor ongewilde foto’s kunnen er op zo’n vergeten filmrolletje staan? Het idee liet haar niet los en vormde de basis voor 'Diafragma'. Wat als één foto tijdens één avond het verdere leven van verschillende studenten beïnvloedt?

Wanneer er vijf jaar na de verdwijning van de Gentse studente Mélanie De Roover een vergeten filmrolletje opduikt van de nacht van haar verdwijning, heropent de politie het onderzoek. Al snel wordt duidelijk dat haar toenmalige kotgenoten cruciale info hebben achtergehouden voor elkaar en voor de onderzoekers. Terwijl het verleden beetje bij beetje zijn geheimen prijsgeeft, komen de relaties tussen de vrienden zwaar onder druk te staan. Ieder van hen staat voor een verscheurende keuze. Wat primeert: loyaliteit tegenover elkaar of de waarheid?

Magali Jeger haalde haar inspiratie voor deze reeks toen ze een jaar lang als serveerster in een luxe burlesque nachtclub werkte. Een bruisende plek waar ze zich bijzonder voelde, maar waar ze ook in aanraking kwam met de donkere kant van het wereldje. Na haar toneelopleiding, ontwikkelde Jeger een ambitie voor scenarioschrijven. Met het Streamz Academy-traject hoopt ze haar verhaal te ontwikkelen tot een spannende thrillerserie.

Om de eenzaamheid van haar slapeloze nachten te verdrijven, gaat de timide Estelle aan de slag als serveerster in een beroemde burlesque nachtclub. Wanneer ze ontdekt dat er na sluitingstijd een geheime, illegale late night show plaatsvindt, waarin klanten hun donkerste en gevaarlijkste fantasieën vrij kunnen beleven, wordt ze sterk aangetrokken tot dit duistere universum. Tot de lijn tussen duistere fantasie en dodelijke werkelijkheid dunner blijkt dan gedacht, en er geen weg meer terug is.

Raoul Groothuizen en Cristina Poppe studeerden af als scenaristen aan het RITCS en dromen ervan om daadwerkelijk scenario’s te schrijven voor films en series. Ze worden net als de rest van de wereld dagelijks geconfronteerd met de polarisering rond de toestroom van immigranten en de bijkomende opkomst van extreemrechtse politici die inhumane oplossingen verkondigen. In plaats van hiervan weg te kijken, willen Groothuizen en Poppe die complexe en controversiële kwestie aanpakken aan de hand van een fictioneel, genre-verhaal.

Wanneer een extreemrechtse regering aan de macht komt in België en alle mensen met migratieachtergrond begint buiten te zetten, zien danskoppel Soraya en Jamal maar één oplossing: deelnemen aan ‘The Best Immigrant’, een talentenshow met als hoofdprijs… een verblijfsvergunning. Tarik, de coach die ze toegewezen krijgen, werkt mee aan de show om zelf niet gedeporteerd te worden maar worstelt met zijn geweten. Wanneer hij op zoek gaat naar de waarheid achter de show, ontdekt hij een duister geheim. Terwijl Soraya en Jamal dansen voor hun leven, beraamt Tarik een plan om met hun hulp de waarheid naar buiten te brengen.

 

De Streamz-Academy documentaire in première op FFO

Het Streamz Academy-project werd ook op de gevoelige plaat vastgelegd. Tobias Deruwe en Frederik Vandewalle volgden deze jonge talenten gedurende het hele traject van Streamz Academy. Van interessante lezingen, diepgravende workshops en one-on-one coaching over verschillende domeinen heen zoals conceptontwikkeling, scenarioschrijven en grafisch design tot een schrijversweekend om nooit te vergeten. De documentaire toont van dichtbij het intense parcours van idee tot volwaardige pitch voor een miniserie om hun carrière mee te starten… en alle emoties die daarmee gepaard gaan. Ontdek de documentaire op 2 februari op Filmfestival Oostende.