Studenten Odisee doen ervaring op bij Defensie

4schools / Communication / News

Vanaf 1 april hebben studenten van hogeschool Odisee er een nieuwe werkplek bij om gerichte praktijkervaring op te doen tijdens hun opleiding, namelijk het Belgische leger. Op 16 maart werd op de campus van Odisee, in hartje Brussel, de overeenkomst tussen de hogeschool en Defensie ondertekend. "Defensie is de ideale plek om heel specifieke vaardigheden en talenten te ontwikkelen," zegt Ann Verreth, algemeen directeur van hogeschool Odisee. Concreet wordt Defensie voor een groot deel studenten van de hogeschool een nieuwe optie om praktijkervaring op te doen via werkplekleren en duaal leren. Ideaal voor opleidingen waarbij er een groot accent ligt op praktijkgericht werken.

Uiteenlopende profielen, veel bijleren

"Zowel bij onze graduaten, die studenten voorbereiden op een heel specifiek beroep, als bij onze professionele bachelors, die iets theoretischer zijn, is ervaring opdoen op de werkvloer van cruciaal belang," vertelt Ann Verreth. "Bij graduaatsopleidingen maakt werkplekleren maar liefst een derde uit van de totale opleiding. Ook in professionele bacheloropleidingen is stage en duaal leren een belangrijke pijler in de opleiding. En Defensie heeft zo veel uiteenlopende, interessante functies en profielen dat elke student er wel een plekje vindt waar hij of zij enorm veel kan bijleren en meteen ook mee het verschil kan maken. Want dat is echt wel het opzet: een win-win voor zowel onze studenten als voor Defensie."

Defensie leren kennen als werkgever

Bij deze eerste overeenkomst worden vijf opleidingen betrokken: de graduaten Elektromechanische Systemen, Marketing- en Communicatiesupport en Programmeren en de bachelors Elektromechanica en Bedrijfsmanagement. "Het profiel van deze studenten matcht goed bij de heel diverse functies en diensten binnen Defensie," zegt Ann Verreth. "We zijn er zeker van dat deze samenwerking een troef kan zijn voor onze studenten en hun profiel op de arbeidsmarkt nog verrijkt. Meteen leren ze Defensie ook kennen als een belangrijke en boeiende werkgever."

Techniek die tot de verbeelding spreekt

"Odisee Hogeschool leidt jonge mensen op in verschillende domeinen waarin Defensie ook actief is," zegt kolonel Piet Neckebroeck, verantwoordelijke voor de opleidingen binnen Defensie. "Werkplekleren bereidt de studenten voor op specifieke beroepen en voor Defensie is dit een mooie kans om als werkgever in te spelen op de voortdurende transformatie van de arbeidsmarkt."

Hogeschoolstudenten die kiezen voor een werkleerplaats bij Defensie kunnen in een gestructureerde en begeleide context werken aan verschillende (wapen)systemen die tot de verbeelding spreken. Dat eerste contact met Defensie kan ook een springplank zijn voor een toekomstige carrière: Defensie biedt een enorme diversiteit aan jobs en door de komst van heel wat nieuw rollend, varend en vliegend materieel is technisch geschoold personeel in de domeinen mechanica, elektromechanica, elektronica,... onontbeerlijk. Defensie heeft sinds kort ook een nieuwe Cybercomponent gecreëerd, waardoor ook gemotiveerde IT'ers meer dan welkom zijn. Studenten van de Odisee Hogeschool kunnen later na zo goed als elke studierichting bij Defensie aan de slag.