Technocité opent XR Academy

4schools / News

Technocité is een echte interactieve ervaring. Het Waalse competentiecentrum heeft de afgelopen twee decennia bijna 60.000 mensen (werkzoekenden, leraren, studenten, werknemers, bedrijven) opgeleid en verwelkomd. Begin dit jaar opende Technocité zijn XR Academy, een project dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Haute Ecole Provinciale de Hainaut - Condorcet, Quai 10, CLICK/UMONS, in synergie met het HITT-ecosysteem (Human Interaction Technology Transfer).

Het doel van de XR Academy is het stimuleren van de innovatiesectoren dankzij het talent en de uitmuntendheid op het gebied van immersieve en interactieve technologieën. Het project heeft tot doel het aanbod van XR en videogames in Wallonië duidelijk te maken, de oprichting van XR en videogame studio's in Wallonië te bevorderen en te versnellen, en de vaardigheden in Wallonië te vergroten door de opleidingen voor alle XR/videogame beroepen te structureren ten bate van de industrie. De doelgroep van de XR Academy bestaat vooral uit werkzoekenden. Technocité richt zich tezelfdertijd ook op een meer gediversifieerd publiek: zelfstandigen, bedrijven, leraren via zijn Minecraft Education Academy en tieners en jongeren die de school hebben verlaten. Technocité is ook het eerste competentiecentrum in Wallonië dat opleidingen organiseert die leiden tot kwalificaties in beroepen op het gebied van videogames (ontwerp en ontwikkeling): 600 cursisten in 15 jaar tijd. Deze nieuwe ontwikkeling in haar opleidingen is een logische vooruitgang.

Het project wordt ook ondersteund en begeleid door een aantal instellingen en bedrijven, zoals Walhub, Agoria, Microsoft Education, Digital Wallonia, XR Intelligence, XR4Heritage en Hovertone. Voor Antoine Engelen, van Microsoft België, is de XR-dimensie erg belangrijk: "Waarom niet deelnemen aan een Teams vergadering, Zoom etc... via een avatar? Het is wetenschappelijk bewezen dat je tijd en aandacht bespaart. Je hoeft niet eens meer naar jezelf te kijken in het mini achterscherm..."

Naast de ondernemerswereld zetten ook de politiek en de overheid een tandje bij. "Met initiatieven zoals de XR-academie van Technocité reageren we op de uitdaging van het tekort aan IT-profielen. Via korte cursussen speelt Technocité in op de behoeften van de arbeidsmarkt door de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de huidige en toekomstige technologieën," zegt Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering.