{Interview} Tijd voor de creatieve generalist

Media / News

Bent u een slasher? Zo iemand die van alles tegelijk doet of om de zoveel tijd gewoon eens hélemaal van koers verandert? Niets mis mee, vindt Suyin Aerts. Met ‘Tijd voor de creatieve generalist’, dat sinds midden april in de boekhandel ligt, wil ze ondernemende duizendpoten een riem onder het hart steken en daagt ze bedrijven uit om scherp te blijven in hun eigen ondernemersbeleid.

Suyin Aerts lijkt wel doorheen haar carrière te walsen. Er is dan ook maar weinig wat de ex-ballerina nog niet deed: van dansen op professioneel niveau en acteren in een soap (‘Vennebos’) tot werken in de modewereld en het modereren en presenteren van events (onder meer voor Kanaal Z)… Dat laatste doet ze vandaag nog, in combinatie haar job bij X-Treme Creations, het bureau dat ze samen met haar partner Dan Vandevoorde leidt. Gebaseerd op eigen ervaringen schreef ze nu ook een eerste boek: ‘Tijd voor de creatieve generalist’. En dat is vooral, zoals ze het zelf zegt, een pleidooi voor rebels ondernemerschap.

Een indrukwekkend cv en nu ook een eigen boek. Het summun van je carrière, zou je zeggen.

Suyin Aerts: “Het is altijd een droom van me geweest om op de Boekenbeurs te staan met een eigen boek. Het toppunt van mijn kunnen? Zo zou ik het niet omschrijven. Maar het is alleszins wel een moment in mijn carrière waarop veel van de dingen die ik tot nu toe gedaan heb samenkomen. Ik heb inmiddels een voldoende groot netwerk opgebouwd en voel me zeker genoeg van m’n stuk om mijn mening te delen. Dat doe ik al enkele jaren in een wekelijkse blog, nu dus in een eerste boek, maar als het van mij afhangt komt er snel een tweede boek. De samenwerking met mijn uitgever Niels Janssens was alvast een schot in de roos.”

In ‘Tijd voor de creatieve generalist’ heb je het, zoals de titel doet vermoeden, over de ‘creatieve generalist’. Wat voor iemand is dat?

Suyin Aerts: “Vergelijk hem/haar met een Zwitsers zakmes: iemand met verschillende facetten. Of hij zijn talenten, interesses of passies allemaal op hetzelfde moment inzet of hij het ene na het andere doet, dat maakt niet uit. Het is iemand van wie anderen al eens denken dat het hem aan ‘doorzettingsvermogen en focus ’ ontbreekt, maar dat is dus zeker niet het geval. Opgelet: veel jonge mensen zijn vandaag op zoek naar de juiste werkgever, maar dat zijn daarom niet allemaal creatieve generalisten. Het mag geen term worden die we te pas en te onpas gaan gebruiken. Ook het woordje ‘creatief’ wil daarom niet zeggen dat die persoon iets creatiefs doet.”

[...] 

Het volledige interview is beschikbaar in dit PUB Magazine. Op de website van Lannoo Campus kunnen PUB-lezers het boek bestellen met een korting van 10%. De kortingscode PUBgeneralist10 is geldig tot 31/05/2022 en is niet cumuleerbaar met andere promoties of kortingscodes. Suyin Aerts in huis halen als moderator, host of spreker kan via haar website suyin.be.

Foto: (c)Kim Marivoet