Tom Waes onderzoekt waar jonge mensen van wakker liggen

4schools / Media / News

Op 9 juni kunnen meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een eerste keer gaan stemmen. Ze kunnen stemmen voor zowel de federale, Vlaamse als Europese verkiezingen. Jongeren vanaf 16 jaar mogen hun stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen, jongeren vanaf 18 jaar kunnen deelnemen aan alle verkiezingen.

Maar wat zijn die verkiezingen nu precies en op welke partijen kunnen ze stemmen? Welke standpunten hebben al die partijen?  Wat zijn de thema’s waar de jongeren mee bezig zijn en wat verwachten zij van de politici? Bij VRT willen ze extra inzetten op het informeren van de first time voters met een uitgebreid aanbod.

In een nieuw programma op VRT 1 zoekt Tom Waes uit wie de jonge mensen zijn die op 9 juni voor het eerst naar de stembus mogen. Waar liggen de meer dan een half miljoen Vlaamse first time voters, jonge mensen tussen 16 en 22, van wakker?

Om al die vragen in kaart te brengen, trekt Waes in vijf afleveringen naar vijf middelbare scholen in Vlaanderen. Hij leert er wat er anno 2024 leeft bij de jonge kiezers. Waar dromen jonge mensen van? Wat verwachten ze van de politiek? En op welke prangende vragen willen ze antwoorden?

Tom Waes nodigt in elk van de afleveringen drie verschillende politici uit. Elk apart worden ze uitgenodigd om één op één naar een groep laatstejaars scholieren te luisteren én een antwoord te bieden op hun vragen en zorgen. Het worden geen gemakkelijke vragen. En dus zal iedereen, zowel de politici als de nieuwste kiezers, onder impuls van Tom uit z’n comfortzone moeten stappen. Want ook voor Tom zelf, die het hele programma in goede banen moet leiden, wordt dit een verrassend nieuw en spannend avontuur.

“Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen ik zelf voor het eerst naar de stembus mocht,” vertelt Tom Waes. Het was midden in de onzekere jaren ’80 en als jonge gast had ik héél veel vragen voor de politiek. Maar volgens onderzoek liggen jonge mensen ook nu, anno 2024, heel erg wakker over hun toekomst. ‘Zal ik wel een huis kunnen kopen?’, ‘Hoe lang zal ik moeten werken?’, ‘Zal hier ooit oorlog uitbreken?’ ‘Doen we genoeg voor het klimaat?’ Het zijn maar enkele van de vele vragen die jonge mensen hebben. Met dat gevoel wil ik graag aan de slag. Het plan is om zoveel mogelijk thema’s waar jonge mensen van wakker liggen, samen met hen in een nieuw tv-programma aan te pakken.”

Een programma van De Mensen in samenwerking met VRT NWS, in het late voorjaar op VRT 1 en via VRT MAX.