Videoproductie in coronatijden

Communication / News

Steeds meer bureaus en productiehuizen zijn weer helemaal back in business. Vorige week bekeken we hoe men bij Publicis Groupe klankproductie in goede banen leidt in coronatijden. Nu werpen we een blik op de videoproductie, waarbij klanten (ook buitenlandse) soms verbaasd staan van wat allemaal mogelijk is, ondanks de stringente maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden. "De maatregelen maken het ons organisatorisch wat moeilijker om producties te doen, maar onmogelijk is het zeker niet," zegt Sascha Van Der Borght van het net naar de Gare Maritime verhuisde Publicis Groupe.

Het is natuurlijk niet verboden om te werken en om foto- en filmshoots te organiseren. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal horden te nemen. Zo moeten alle veiligheidsvoorwaarden in acht genomen worden, zoals voldoende afstand houden, handen wassen, mondmaskers dragen, enzoverder. "Geen enkele lokale of andere overheid geeft de toelating om op publieke plaatsen te draaien, dus werken we meestal binnen of op privé-terrein. En make-up aanbrengen is natuurlijk moeilijk met social distancing, maar dan leggen we de acteurs uit hoe ze zich het best zelf kunnen schminken."

Ook op technisch vlak moeten bureaus en productiehuizen of -afdelingen inventief zijn. Er zijn nu veel films die op gsm of met webcam werden gemaakt. Vooral online is het nu trendy om video’s er zeer ‘huisgemaakt’ te laten uitzien. Het is inderdaad perfect mogelijk om met een iPhone of een kleine digitale camera te draaien. "Qua budget zal dat niet veel uitmaken, maar aan kwaliteit moet je toch wel inboeten," zegt Marc Van Buggenhout van Publicis Groupe. "Vooral technisch botsen we toch op veel limieten, gaande van licht- en kleurbalans, over scherpte en pixellisatie tot grading en afwerking. Dat maakt dat niet dezelfde kwaliteit als van een volwaardige shoot gegarandeerd kan worden."

Publicis Groupe heeft veel eigen materiaal in huis, met professionele in-house studio’s voor de productie van beeld en geluid, en met eigen ervaren mensen. Via systemen als Q-take monitor kunnen creatieven en klanten de shoot van thuis uit volgen via hun gsm of laptop. Het traject loopt van briefing over shoot en klankafwerking, tot en met de postproductie en de volledige afwerking. Een voorbeeld: de kleine animaties die werden gemaakt voor Orange (zie illustraties) voor de Home Games. Deze werden gerealiseerd in stop motion vanuit een home studio van Bart Callaerts, video-ontwikkelaar bij Publicis Groupe.