Voorbereidingen voor de langeafstandsreis: visum en paspoort

Communication / News / Gesponsorde inhoud

{PARTNER CONTENT}

Wanneer je binnen Europa reist, hoef je je tegenwoordig nauwelijks meer voor te bereiden, aangezien een identiteitskaart in alle landen van het Schengengebied als een geldig identificatiedocument wordt beschouwd. Bij reizen buiten Europa zijn de toelatingseisen vaak veel ingewikkelder. Reizigers moeten bijna altijd een geldig paspoort hebben en vaak ook een visum aanvragen. Reizigers met een migratieachtergrond moeten wellicht speciale voorbereidingen treffen.

Reizen binnen het Schengengebied

De meeste landen van de Europese Unie (en sommige landen buiten de EU) maken deel uit van het zogenaamde Schengengebied. Binnen deze regio zijn de grenscontroles afgeschaft, waardoor het vervoer van goederen en personen tussen landen veel gemakkelijker is geworden. Iedereen met een geldige identiteitskaart uit een EU-land kan zich daarmee identificeren in alle landen van het Schengengebied. Een reispas (paspoort) is niet nodig. Reizigers moeten er echter rekening mee houden dat een rijbewijs, girokaart of iets dergelijks niet altijd in het buitenland wordt geaccepteerd.

Reizen buiten Europa altijd met paspoort

Wie naar een land buiten Europa wil reizen, moet bijna altijd een geldig paspoort bij zich hebben. Vaak moet je tijdig voor vertrek nagaan of je nog een paspoort (reispas) heeft dat voldoet aan de eisen van het land van bestemming. In sommige landen, zoals Australië, Kenia of Vietnam, moet het paspoort op de dag van aankomst nog ten minste 3 of 6 maanden geldig zijn. In andere landen, zoals Amerika, hoeft het paspoort slechts geldig te zijn voor het gehele verblijf. Bij twijfel hierover wordt altijd aangeraden een paspoort mee te nemen dat nog minstens 6 maanden geldig is bij binnenkomst.

Er zijn ook speciale overeenkomsten gesloten met enkele landen buiten Europa die toegang verlenen met een identiteitskaart in plaats van een paspoort. Dit geldt bijvoorbeeld voor Egypte. Hier kunnen reizigers met een identiteitskaart uit Belgie bij aankomst een speciale toegangskaart krijgen, die in combinatie met een geldige identiteitskaart toegang geeft tot Egypte. In het land zelf wordt een EU-identiteitskaart echter niet overal geaccepteerd. Dit kan bijvoorbeeld problemen opleveren bij banken of autoverhuurbedrijven. Bovendien moeten reizigers rekening daarmee houden dat voor reizen naar Egypte een visum verplicht is.

Een visum is vaak ook vereist

Veel landen vereisen ook een visum om binnen te komen. Landen kunnen immers beter controleren wie het land binnenkomt en zo mogelijke gevaren vermijden. In grote lijnen zijn er drie verschillende soorten visa:

  • Het zogehete “Visa on Arrival”: In sommige landen, bijvoorbeeld Cambodja, de Verenigde Arabische Emiraten of Oman, kan het visum bij binnenkomst worden verstrekt. Dit type visum wordt “Visa on Arrival” genoemd.
  • Het papieren visum: Vaak kunnen reizigers het visum voor hun bestemming aanvragen bij de betreffende ambassade of consulaat. Dit is het traditionele type visum. Het wordt vaak een stempelvisum genoemd, omdat het visum in het paspoort wordt aangebracht.
  • Het e-visum: Het nieuwste type visum is een elektronische variant die alleen online kan worden aangevraagd. Dit kan kosten en tijd besparen en stelt reizigers in staat het visum comfortabel vanuit huis aan te vragen.

Veel landen bieden meerdere van de bovengenoemde soorten visa aan. Hierdoor kunnen reizigers zelf kiezen hoe zij het visum willen aanvragen. Steeds meer landen voeren het e-visum in. Reizigers kunnen bijvoorbeeld een e-visum voor Kenia of voor reizen naar Sri Lanka een elektronisch visum gebruiken.

Voorbereidingen op de reis

Wie een langeafstandsreis buiten Europa plant, moet enkele voorbereidingen treffen. Allereerst moet je nagegaan of je een geldig paspoort hebt dat voldoet aan de eisen van het land van bestemming. Als dit niet het geval is, moet je eerst een nieuw paspoort aanvragen. Dan moet je je informeren over de voorschriften over het visum dat verplicht voor aankomst. Veel landen vereisen een visum, dat vooraf moet worden aangevraagd. Voor een reis naar Kenia bijvoorbeeld moet voor vertrek een aanvraag voor een e-visum worden ingediend. Als je een geldig paspoort en visum heeft, kunt je zonder zorgen aan uw reis beginnen.