VRT en Smartschool versterken samenwerking

4schools / Media / News

De Vlaamse publieke omroep VRT en het digitale schoolplatform Smartschool slaan de handen in elkaar om de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen verder te versterken. Voortaan zullen nieuwe features aangeboden worden op het leerplatform Smartschool om leerkrachten beter te informeren over het VRT-aanbod. De weg naar het VRT-aanbod zal via het platform makkelijker te vinden zijn zodat leerlingen en leerkrachten er vlotter mee aan de slag kunnen in de klas. 

Zowel VRT als Smartschool willen via dat partnerschap een bescheiden, maar ambitieuze bijdrage leveren aan een betere educatieve ervaring voor iedere leerling en leerkracht in Vlaanderen. VRT doet dat met de focus op een brede educatieve opdracht voor alle Vlaamse scholieren. Vanuit haar rol als publieke omroep is het dagelijks bezig met het garanderen van een kwalitatief hoogstaand aanbod op vlak van informatie, infotainment, cultuur, literatuur, taal en educatie.  

“Deze samenwerking met Smartschool toont aan dat verschillende ondernemingen ieder vanuit hun eigen maatschappelijk engagement kunnen bijdragen aan de educatie van onze kinderen en jongeren. Educatie is een belangrijk onderdeel van de publieke opdracht van VRT. We zijn dan ook erg blij met deze samenwerking en kijken uit naar de diverse trajecten die ermee gepaard gaan,” zegt Karen Donders, directeur publieke opdracht, talent & organisatie bij VRT.  

Via gerichte acties en met de features van Smartschool zal educatieve content van VRT MAX beter bekend gemaakt worden bij leerkrachten. Zo zal de kwaliteitsvolle, creatieve en maatschappelijk relevante content van VRT makkelijker de weg vinden naar leerkrachten en leerlingen via het platform van Smartschool. Daarnaast ondersteunt VRT de opleiding van kinderen en jongeren door het aanbieden van specifieke educatieve producten op maat van leerlingen zoals: EDUbox en Klaar

“Er was al een samenwerking tussen VRT en Smartschool maar die wordt nu intenser. Smartschool is immers voor VRT de ideale partner om te connecteren met leerlingen en hun leerkrachten. Zij kunnen vanaf nu niet alleen EDUbox en KLAAR maar ook ander relevant breed-educatief en actueel aanbod op VRT MAX in Smartschool gebruiken of bekijken in de les,” zegt Fran De Vriese, coördinator educatie bij VRT. 

Onderwijsbedrijf Smartschool biedt op haar beurt een toepassing op maat van scholen, leerkrachten en leerlingen om onderwijsprocessen te optimaliseren. Sinds 2021 loodst het de Vlaamse scholen doorheen de digitale transformatie met het Smartschool-schoolplatform. De focus ligt daarbij op het verhogen van de onderwijskwaliteit dankzij slimme tools en nieuwe technologieën zoals AI. 

“Het ontsluiten van het educatief aanbod van VRT naar leerlingen en leerkrachten via Smartschool zal scholen helpen om een van hun kerntaken te vervullen: leerlingen klaarstomen voor een plaats in onze maatschappij. Bijvoorbeeld tijdens de vele studie-uren die leerlingen (helaas) hebben, zullen leerlingen toegang krijgen tot leerrijk materiaal dat ook aansluit op de eindtermen. Bij Smartschool willen we scholen maximaal helpen om de leerkansen van hun leerlingen te maximaliseren. Deze samenwerking is daarvan een perfect voorbeeld,” reageert Jan Schuer, CEO van Smartschool.  

Heel concreet houdt de samenwerking vier nieuwe functies in. Op de aanmeldpagina van Smartschool voert VRT geregeld campagnes rond aanbod dat relevant is voor leerlingen zoals informatie naar aanleiding van de verkiezingen. Maandelijks is er de nieuwsbrief VRT voor leerkrachten. Er komt ook een rechtstreekse link in Smartschool naar VRT MAX en VRT MAX Leer mee. Hier wordt breed-educatieve actuele content thematisch aangeboden. Informatie over relevante programma’s rond geschiedenis, wetenschap, klimaat en natuur worden geclusterd op themapagina’s. Ook de integratie van titels van relevante content in de planner van Smartschool, met een rechtstreekse doorverwijzing naar VRT MAX, is nieuw.