WANNEER DE BLOEMEN EN DE BIJTJES ÉÉN WORDEN

News / Sustainability

Er is ieder jaar meer dan 30% bijensterfte. Onze biodiversiteit, bestrijdingsmiddelen, het weer, een gebrek aan kennis…. De oorzaken zijn legio. Maar het goede nieuws is: in België zijn we meer en meer bezig met de bloemen en de bijtjes. En dat zijn we ook bij PUB.

De coronacrisis heeft ons veel geleerd. Lokale spelers zagen hun belang weer groeien, het reizen werd voor even ingeperkt… Onze ambities zagen we hernieuwd. PUB zet zich al sinds 2015 in voor het milieu door zijn magazine te drukken op gecertificeerd duurzaam papier. En in 2018 lanceerden we Orbit by PUB, een evenement rond duurzame communicatie dat mensen en bedrijven samenbrengt die onze sector echt willen veranderen. Maar er is meer: in 2021 werd PUB peter (lees: sponsor) van maar liefst 40.000 bijtjes. Samen met Alterapi zetten we zo alweer een stap richting meer duurzaamheid.

De beste therapie

Alterapi is een bvba die bijen kweekt voor andere bedrijven. De bvba werd in 2013 gelanceerd vanuit de volgende constatering: België, en dit geval meer specifiek Wallonië, moeten zich economisch blijven ontwikkelen. Landbouwgrond zal industriegrond worden, wat op zijn beurt voor een verlies aan biodiversiteit zal zorgen. Om die biodiversiteit te waarborgen, bedachten Jean-François Potelle en zijn twee partners, imkers Cédric Sermeus en Frédéric Lefèvre, een oplossing: “We proberen bedrijven te overtuigen om te investeren in een stukje grond, waarop we vervolgens een bijenkorf installeren. Daarnaast proberen we ook de samenleving te sensibileren over het probleem rond biodiversiteit en de sterfte van bijen. Het sponsoren van de bijenkorven is slechts een eerste stap, daarna worden de bedrijven ook aangemoedigd om zelf bijvoorbeeld bloemrijke weiden aan te leggen of fruitbomen te planten.”

[...] Lees het volledige artikel hier