WAT IS AFFILIATE MARKETING: MYTHE VS REALITEIT

Marketing / News / Gesponsorde inhoud

* PARTNER CONTENT *

Affiliate marketing is een performance based vorm van marketing waarbij jouw producten en diensten online gepromoot worden via partners (affiliates). Zij hanteren hiervoor bijvoorbeeld hun websites, social media kanalen, nieuwsbrieven of vergelijkers.

Aangezien er performance based gewerkt wordt, met focus op vergoeding per online conversie, kent affiliate marketing weinig risico’s voor adverteerders. Voor veel organisaties is affiliate marketing dan ook een vast onderdeel van de marketing mix.

Degenen die twijfelen, geloven nog te vaak in fabels over affiliate marketing. Ontdek de waarheid achter de vijf meest voorkomende mythes over affiliate marketing.

MYTHE: “Met affiliate marketing kun je snel geld verdienen”

Het inrichten en opstarten van een goede affiliate campagne met het juiste promotiemateriaal en het matchen van geschikte publishers kost tijd. Eens je campagne up and running is, blijft het belangrijk om samen met je campagne manager deze in de gaten te houden, bij te sturen en constant te optimaliseren. Dit geldt trouwens ook voor publishers: enkel een affiliate link plaatsen is niet voldoende. Ook daar dient continu geoptimaliseerd te worden. Content moet aansluiten bij de doelgroep want alleen met voldoende kwalitatieve bezoekers kun je geld verdienen met affiliate marketing.

MYTHE: “Enkel content publishers zijn van toegevoegde waarde”

Hoewel content publishers zeker van waarde zijn, zijn dit niet de enige vissen in de publisher zee die kwalitatieve promotie kunnen doen. Er bestaat een breed scala aan soorten publishers die elk op een bepaald moment in de klantreis van consumenten van waarde zijn. Voor een optimaal resultaat zet je dus verschillende publishers in die in het volledige beslissingsproces impact hebben. Elk type publisher voegt zijn sterkte toe aan de campagne. Een closed deal-community kan je bijvoorbeeld helpen om een stockverkoop in no-time uit te verkopen.

MYTHE: “Over affiliate marketing heb je geen controle”

Geen controle over de plek waar producten en diensten geadverteerd worden, geen controle over de kosten die je maakt, geen grip op de opbrengsten… Allemaal mythes! Door gebruik te maken van een affiliate netwerk heb je juist alle controle over affiliate marketing. Je bepaalt zelf welke publishers goedgekeurd worden voor promotie van jouw campagne, hebt alle vrijheid om promotiemateriaal aan te leveren, keurt zelf sales en leads, krijgt previews van e-mail nieuwsbrieven voordat deze verstuurd mogen worden etc. Daarnaast bepaal je in overleg met je campagne manager welke vergoedingen je uitkeert en heb je alle vrijheid om deze op basis van resultaten aan te passen.

MYTHE: “Traffic vanuit affiliate promoties is van slechte kwaliteit en leads zijn frauduleus”

Net zoals via andere marketing kanalen zal er bij affiliate marketing ook af en toe minder kwalitatieve traffic voorkomen. Het voordeel aan werken met een affiliate netwerk is dat de kwaliteit voor jou gemonitord wordt. Interne quality control en jouw campagne manager houden dit nauw in de gaten. Daarnaast geldt ook dat je enkel betaalt voor door jou goedgekeurde leads en sales. Meldt iemand zich aan voor je nieuwsbrief met een fake of foutief e-mailadres dan is dit een niet-valide lead en kun je deze afkeuren waardoor er geen publisher vergoeding tegenover staat. Daarbij zijn affiliate netwerken uiterst secuur als het gaat om quality control en databeheer. Zodra er opmerkzaamheden in jouw campagne zichtbaar zijn, zit jouw campagne manager hier direct bovenop om de kwaliteit te waarborgen.

MYTHE: “Affiliate marketing is een hapklare oplossing die voor iedereen werkt”

Hoewel affiliate marketing voor iedere organisatie van toegevoegde waarde kan zijn, is het geen “plug and play” oplossing. Maatwerk is altijd het sleutelwoord: heldere doelstellingen zijn essentieel voor een succesvolle affiliate campagne. Een campagne is volledig afgestemd op jouw bedrijf. Bij een affiliate netwerk als Daisycon is er altijd ruimte om vrijblijvend te praten over je wensen en verwachtingen waarna je een duidelijk advies ontvangt dat aansluit bij jouw organisatie.

Wil jij aan de slag met affiliate marketing? Daisycon helpt jou graag op weg. Neem vrijblijvend contact op met Ingrid Cleen, Country Manager België of meld je direct aan als adverteerder.