Wie zijn ze? Wat lezen ze?

Vertaalde artikels

We love personal things! Naast de bakken media-analyses die er bestaan, gevoerd door professionals uit onze sector, leek het ons interessant om ook eens de ‘gewone’ mens te bevragen. Welke plaats nemen televisie, radio, cinema, het internet enzovoort nog in in hun dagelijkse leven? Een hersenspinsel dat we graag met u delen. De profielen wisselen elkaar natuurlijk af: van slager en verpleegster tot manager en student. En hoewel mediaconsumptie iets heel persoonlijk is, vinden we al snel een gemene deler: online media lijken het beter te doen dan magazines en kranten. - Philippe Warzée

 

Catherine Collet, Limelette, 38 jaar, verpleegster

“Ik consumeer niet erg veel media,” bekent Catherine Collet tijdens een rit van het werk naar huis. Televisie kreeg de afgelopen maanden wel de voorkeur. “In crisisperiode kijk ik altijd naar het nieuws, of het nu gaat om Covid-19 of een aanslag. Daarnaast apprecieer ik ook bepaalde series en documentaires zoals Fort Boyard.” Naar de radio luistert ze niet, behalve dan wanneer ze in de wagen zit met haar man, een muziekleraar. “Ik lees wel elke dag Le Soir en La Libre op de gsm, maar wel zonder abonnement, dus ik heb niet tot alles toegang. Een papieren magazine koop ik eigenlijk nooit, hoewel ik weleens een stuk lees als ik een blad in handen heb.” En sociale media? Daar blijft het beperkt tot Facebook en Pinterest. “Facebook open ik vaak uit gewoonte, dus ja, soms lees ik ook daar een artikel op. Pinterest vind ik dan weer leuk om inspiratie op te doen over koken en decoratie.” Naar de cinema gaat ze gemiddeld drie keer per jaar, met haar kinderen.

 

Jean-Philippe Herkens, Linkebeek, 49 jaar, operations manager bij IRIS Group

“Ik durf me zeker een mediaverslinder te noemen, maar eerder privé dan professioneel. Ik ben verslaafd aan radio en nieuwsuitzendingen. Het nieuws op tv is zowaar een reflex. Ook films en series op Netflix geven mij een ontspannen gevoel. Radio is eerder voor onderweg in de auto. Radio Contact, Bel RTL… Welke zender maakt niet echt uit. Meestal switch ik elk half uur van kanaal, naargelang welk nieuws er dan op is.” Jean-Philippe neemt ook geregeld polshoogte via geschreven media, al is dat niet op papier. “Ik heb geen abonnement op de krant of dagelijkse pers, maar ik hou er wel van om het nieuws te volgen via de site van L’Echo. Wat betreft magazines zijn we thuis geabonneerd op Télépro. Als liefhebber van fotografie zou ik wel een abonnement op een dergelijk blad kunnen gebruiken, maar die ambitie heb ik nog niet waargemaakt.” Het grote scherm staat wel frequent op de agenda. “Om de drie maand ga ik met een vriendengroep naar de bioscoop. En ook met mijn vrouw ga ik geregeld.” Op vlak van sociale media moet Facebook onderdoen voor Instagram, de ideale plek voor zijn eigen natuurfoto’s.

Kathleen Vermeille-Mévis, Leuze-en-Hainaut, 28 jaar, aspirant politie-inspecteur

“Ik breng enorm veel tijd door op WhatsApp, tot bijna drie uur per dag! Voor Facebook/Messenger geldt hetzelfde. Ik gebruik zo’n apps om te praten met familie en vrienden, en op Instagram scroll ik door de posts van andere mensen om mijn tijd te verdrijven.” Sociale media staan dus bovenop het lijstje van Kathleen, al installeert ze zich even graag voor de televisie. “Ik kijk gemiddeld 2 tot 3 keer per week naar het nieuws, maar mijn favoriet blijft Netflix. Radio is enkel weggelegd voor in de auto, en dan alleen in het weekend, want tijdens de week reis ik met het openbaar vervoer.” Andere media raadpleegt ze niet meer dan nodig. “Ik lees af en toe artikels op het internet, vooral nu met de coronacrisis (bv Le Soir, La Libre…), maar een abonnement heb ik niet. Magazines lees ik eigenlijk nooit, tenzij ik op vakantie ben.” En hoewel ze graag naar de bioscoop gaat, doet ze ook dat niet al te veel. “Ik zou graag vaker gaan, maar eigenlijk houden de ticketprijzen me tegen. Bovendien verkies ik films in hun originele versie, met ondertitels. Daarvoor moet ik helaas naar Brussel, wat zorgt voor veel over en weer gerij. In normale omstandigheden (voor het coronavirus) ga ik ongeveer drie keer per jaar naar de cinema.”

José Dheygere, Drogenbos, 65 jaar, slager

Radio maakt deel uit van het dagelijkse leven van José Dheygere. “De radio staat elke dag op in mijn winkel. Ik verkies wel muzikale zenders, zoals Nostalgie Vlaanderen, Classic 21 en ook Bel RTL, een zender waar ik ook in de wagen naar luister.” En het enthousiasme voor andere media? Dat is verre van hetzelfde. “Hoewel ik dagelijks televisie kijk met mijn vrouw – we beginnen met het nieuws en kijken ook naar programma’s die erna komen –, vind ik op tv niet veel interessants. De krant, Le Soir, koop ik ook enkel op donderdag, onze sluitingsdag. Magazines, die doorblader ik dan weer alleen maar in een wachtzaal.” Ook digitaal reikt zijn verbruik niet verder dan op professioneel niveau. “Ik meld me enkel aan voor mijn werk. De beenhouwerij heeft een website en een Facebook-pagina, al geef ik toe dat ik die laatste niet echt gebruik. Ik heb er niet veel vrienden en volgers,” lacht hij. “Die site werd gemaakt door een klant. Maar verder dan dat gaat het niet.” En ook in de bioscoop zitten ze al lang te wachten op meneer Dheygere…