Arteveldehogeschool en KIKET ontketenen lokale teelt van kikkererwten

4schools

Klanten kunnen vanaf vandaag voor de allereerste keer producten gemaakt van Belgische kikkererwten – een product dat tot nu toe enkel geproduceerd werd in mediterrane gebieden – kopen in de winkel. Het gaat om twee limited edition producten die terug te vinden zijn in de rekken van Delhaize: hummus en bio-falafel. Beide zijn gemaakt op basis van kikkererwten geteeld in België en zijn beschikbaar in beperkte hoeveelheden: 2.000 potjes hummus en 3.000 bakjes falafel.

De producten werden gerealiseerd via KIKET, een project van Arteveldehogeschool in samenwerking met Delhaize, ILVO, Inagro, Rikolto, drie landbouwers, Greenyard, Abinda en Deldiche. Dit nieuwe initiatief maakt ook deel uit van het Green Deal-project van de Vlaamse overheid.

“Delhaize is trots om dit initiatief, dat 100% in lijn ligt met onze waarden op vlak van duurzaamheid, te ondersteunen. De falafel kan je kopen in alle Delhaize winkels, de hummus in Delhaizewinkels van Molière, Heverlee en Watersport Gent,” zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Delhaize.

“De productie, verwerking en teelt van Belgische kikkererwten werd in de afgelopen 12 maanden uitvoerig getest via veldproeven en smaaktesten. Een volgende stap in het project is het testen van de producten bij de consument,” vertelt Frank Geers, onderzoeker van Arteveldehogeschool. De kikkererwten werden geoogst bij Thomas Truyen en Felix de Bousies, partners in het KIKET-project. De verwerking tot hummus en falafel gebeurde door Greenyard, Deldiche en Abinda.

Een initiatief van KIKET

KIKET staat voor ‘lokale teelt van kikkererwten ontketenen’ en is een project gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij. Dit tweejarige project, gelanceerd in april 2022, past binnen het onderzoeksprogramma ‘Ecologische en Duurzame Transitie’. In dit project wordt gefocust op de ketenbrede samenwerking (van boer tot retailer) en bouwen we samen met een divers partnerschap aan de teelt, verwerking en commercialisatie van lokale kikkererwten.

Ook Delhaize spitste zich de voorbije jaren toe op het uitbreiden van haar plant-based assortiment en wil haar assortiment verdubbelen tegen 2025. Delhaize draagt lokale producten en het promoten van Belgische producenten hoog in het vaandel.

“'Beter eten is het hart van beter leven' is een kernwaarde van Delhaize. Daarom heeft de keten zich aangesloten bij de Green Deal "Eiwitshift op Ons Bord", een project van de Vlaamse overheid dat ervoor moet zorgen dat consumenten tegen 2023 60% van hun eiwitten uit plantaardige producten halen. Met een reeds aanzienlijk plantaardig assortiment moedigt Delhaize haar klanten opnieuw aan om te kiezen voor plantaardige én lokale alternatieven,” vertelt Tassignon.

“Samen met de KIKET-partners onderzoeken we hoe we de lokale kikkererwtenketen verder kunnen optimaliseren. We willen de ideale schaal en toepassingsmogelijkheden bepalen om de productie en verwerking van lokaal geteelde kikkererwten economisch haalbaar te maken. Kikkererwten zijn van oorsprong mediterrane peulvruchten, maar door in te zetten op de lokale teelt ervan vermijden we veel voedselkilometers. In vergelijking met dierlijke voeding reduceren we bovendien het kunstmest- en watergebruik. We onderzoeken dus hoe we de kikkererwtenteelt in Vlaanderen kunnen optimaliseren, de bereidheid van de keten om over te schakelen op lokale kikkererwten en we bekijken hoe dit op een rendabele manier kan voor elke schakel in de keten,” aldus Elena Lievens, projectcoördinator van KIKET.

De producten zijn het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen een aantal gedreven partners:

  • 3 kenniscentra: Arteveldehogeschool, ILVO, Inagro
  • 3 telers van kikkererwten (landbouwers): Peas&Beans, PHAE, Ekoto

  • 3 producenten: Abinda, Greenyard, Deldiche

  • 1 retailer: Delhaize

  • 1 non-profitorganisatie: Rikolto