“IK PLEIT NIET VOOR REVOLUTIE, WEL VOOR VERANDERING”

News / Sustainability

‘Conquête – Chemins, adversaires et alliances pour la transition écologique’ is een boek dat wil breken met de cultuurclash en van het publieke debat rond ecologie een rijk en demografisch topic wil maken. Wat dat net inhoudt, dat vroeg PUB aan auteur en co-voorzitter van Ecolo Jean-Marc Nollet.

Wat is dit boek precies? Een soort van programmaboekje zonder programma?

“Het is vooral een poging om de dingen eens van een afstand te bekijken, zonder al die dagelijkse directheid waarbij het ene onderwerp het andere wegvaagt. Met het boek ik wil een panoramisch beeld geven van de ecologische transitie en het debat openen. Er zijn in België al een paar bijeenkomsten rond het boek geweest. Het is in elk geval geen partijprogramma, of zo was het alleszins niet bedoeld. Ik zie het eerder als mijn kijk op hoe crisissen in elkaar zitten.”

Hoe lang heeft u er aan geschreven?

“Mijn denkpistes spookten al een tijd rond in mijn hoofd. In september 2021 besloot ik om er een boek over te schrijven, tijdens de eindejaarsvakantie begon ik er aan en werkte ik het ook meteen af. Het ging redelijk snel. Nog een paar mensen hebben nagelezen en mijn collega Rajae Maouane, co-voorzitter van Ecolo, heeft destijds veel van mijn taken overgenomen, zodat ik me kon concentreren op het schrijven.”

Welke verantwoordelijkheid dragen adverteerders en merken in de ecologische crisis?

“Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen wel meer dan duizend merklogo’s kunnen onderscheiden, maar nog geen tien plantensoorten herkennen. Iedereen zou zijn steentje moeten bijdragen, zodat de volgende generaties de kans krijgen om goed te leven. Wat mij betreft dragen adverteerders en reclamemakers daarin zeker een grote verantwoordelijkheid. In 2020 maakten twee op de drie auto-advertenties reclame voor voertuigen met een bovengemiddelde CO2-uitstoot. Dat is bedenkelijk. De reclamewereld heeft nochtans de kracht om op de verbeelding van mensen te werken. Maar merken zijn al goed bezig, hoor. Sommigen gaan de strijd aan tegen geplande veroudering, door bijvoorbeeld in te zetten op reparaties.”

>>> LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL HIER