IKEA België geeft tweede leven aan oude uniformen

4schools / Communication / News / Sustainability

Sinds februari 2024 verkoopt IKEA België een collectie gordijnen, kussenhoezen en draagtassen die gemaakt zijn van oude uniformen van haar medewerkers.

Tussen 2020 en 2022 vernieuwde IKEA wereldwijd de uniformen van haar medewerkers en ging het bedrijf op zoek naar een tweede leven voor duizenden oude uniformen. In Europa zamelde IKEA maar liefst 500 ton oude uniformen in, waarvan ruim 10 ton in België. De inzameling was de eerste stap in een pilootproject om de oude uniformen te recycleren tot herbruikbare grondstoffen. 

Het resultaat van het pilootproject is de VÄXELBRUK-collectie, die uit gordijnen, kussenhoezen en draagtassen bestaat. De 16 producten van de collectie zijn gemaakt van de gerecycleerde vezels van de oude uniformen, polyester van gerecycleerde plastic flessen en ongebruikte textielresten.

Dit initiatief maakt deel uit van de doelstelling van IKEA om de CO2-uitstoot in haar hele waardeketen drastisch te verminderen en om in 2030 alleen nog hernieuwbare of gerecycleerde materialen te gebruiken.