Merken die een belletje doen rinkelen 

Crea / News

« Aan taaaafel! », « Carglass herstelt, Carglass vervangt! », « Vanden Borre… ». Soms werken advertenties ons op de zenuwen, neuriën we met ze mee of doen ze ons lachen. Soms geraken we eraan gehecht, soms gaan ze viraal. Hoe dan ook, voor een coherente communicatiestrategie moeten merken ook hun audio verzorgen. 

Of het nu gaat om hun muzikaliteit, humor, context of originaliteit (en wat werkt gaat niet altijd hand in hand met goede smaak): onze redactie selecteerde 10 merken die de afgelopen jaren hun stempel hebben gedrukt op audio. – Astrid Jansen

1. Fokkie/Faké

Client: Douwe Egberts
Agency: Duval Guillaume
Country: Belgium

Douwe Egberts heeft sinds lang een sterke positie op de Belgische koffiemarkt. Maar de verkoop en het verbruik van koffie neemt al jarenlang af, want mensen drinken steeds minder koffie tijdens het ontbijt. Een boost was meer dan welkom! Dat deed het merk tussen 2006 en 2008 met de Fokkie-campagne. De boodschap? “Je bent er ’s morgens pas helemaal bij na een heerlijk kopje Douwe Egberts”, waarbij een persoon zich voortdurend verspreekt totdat hij zijn ‘Fokkie’ gedronken heeft. De campagnelijn was niet alleen aanwezig als signatuur van de radiospots, maar ook op het internet, in print, in de winkels, in OOH-kanalen tot zelfs de verpakking toe. En het had effect: tijdens de campagneperiodes kende het merk een meerverkoop van 12%. “Fokkie Fokkie Fokkie Fokkie!”

2. Real Men of Genius

Client: Bud Light (Anheuser-Busch)
Agency: DDB Chicago
Country: The United States of America

De campagne Real Men of Genius van Bud Light zorgde voor een keerpunt in de reclame door de koninklijke weg tot humor te nemen. In 2019 paste het biermerk zijn campagne aan aan het tijdperk van de sociale media en werden de Real Men of Genius de Internet Heroes of Genius. Bud Light hield vast aan de formule van de oorspronkelijke bekroonde campagne, die liep van 1998 tot 2007 en spot met ‘oeréchte mannen’. De nieuwe versie werd gemaakt door Red in samenwerking met het nieuwe interne bureau van de brouwer, Draftline.

3. Devos & Lemmens

Client: Devos & Lemmens
Agency: Young and Rubicam
Country: Belgium

Sauskes en barbecue? Dat is als Suske & Wiske, Ambercrombie & Fitch en radio en Devos Lemmens: onafscheidelijk! Met een saga die we na 15 jaar nog steeds niet beu zijn heeft het merk dit medium meer dan geclaimd.

4. “Who took my badjas?”

Client: Belgacom
Agency: VVL/BBDO
Country: Belgium

De reclamespot van Belgacom met onder meer Robert De Niro en Nicole Kidman was een echte hype in 2010 en won (terecht) verschillende prijzen.

[...] U wil meer van die geniale geluiden? Het volledige artikel kan u lezen in uw meest recente PUB Magazine.