Point of view: wat wil Barbara Vangheluwe (BBDO Belgium) lezen in een sollicitatiebrief?

4schools / Communication / News

“Ik wil vanaf de eerste zin lezen en voelen dat de kandidaat in de kracht van communicatie gelooft. Je hoeft geen bio-ingenieur of oncoloog te zijn om bij te dragen aan een voorspoedige toekomst. Het inzetten van je woorden en je creativiteit, je passie en je drijfveren om je doel te bereiken, dat is de kunst die je gaande houdt in onze industrie. Wij solliciteren elke dag, als je het zo bekijkt, naar de aandacht van mensen, of naar hun geweten, naar hun goed hart, naar hun competitiedrang of net het gebrek daaraan.

Dat een jonge kandidaat die kunst nog niet helemaal onder de knie heeft lijkt me vergeeflijk, maar als er nog geen sprankel van te vinden is, dan vrees ik dat de drive op termijn zal ontbreken om er steengoed in te worden. Ja, bij aanwerving is attitude belangrijk, want heel veel dingen kan je leren on the job, maar fascinatie voor dat machtige spel van creativiteit en communicatie, en de maatschappelijke betrokkenheid om van de wereld een betere plek te maken moet er al zijn, van meet af aan.

Verder wil je er bij jonge mensen vooral over waken dat ze zich goed voelen in de groep. Een HR manager zou dat cultural fit noemen, denk ik. Onze BBDO-cultuur verwelkomt makkelijk heel diverse profielen. Dat is wat je wil vinden, natuurlijk: een gedreven ‘andere’ die kan wat wij vandaag nog niet kunnen, die nieuwheid en frisheid op de dansvloer brengt. Om dat talent tot bloei te laten komen, moet de nieuwkomer zich veilig én zelfzeker genoeg voelen. Daar doen wij echt moeite voor, maar het moet klikken in twee richtingen. Als sollicitant doe je er dus goed aan te tonen wie je werkelijk bent om later onaangename verrassingen te vermijden. Ik wil iets vinden dat wijst op authenticiteit en kleur. En neen, taalfouten behoren niet tot deze categorie.”

Barbara Vangheluwe, CEO @BBDO Belgium


U bent (of u kent) een student?

Hello Future, Let's Talk!

JOB DAY by PUB XP

op woensdag 27 maart 2024