Sociale wandelhond of waakhond? Studenten HOGENT brengen de huisdiereigenaars in kaart.

4schools

Hoe is de band tussen de Vlamingen en hun huisdieren en zijn de Vlamingen klaar om hun huisdier een DNA-scan te laten ondergaan? Met deze vraag gingen marketingstudenten Karel Cockaerts en Kjell De Jaeger (HOGENT) aan de slag in opdracht van Biomics Chemics Consultancy. Het resultaat is een bachelorproef waarin we ontdekken welke types huisdiereigenaars er zijn en hoe het gesteld is met de verzorging van onze huisdieren.

Het marktpotentieel van DNA-scans bij huisdieren

Heb je nog nooit gehoord van een DNA-scan voor jouw huisdier? Je bent niet alleen. Minder dan de helft van de Vlaamse huisdiereneigenaars heeft al gehoord van een DNA-scan voor hun huisdier. Bij katteneigenaars is dit zelfs minder dan een kwart. Nochtans is een DNA-scan erg interessant voor huisdier én baasje. Doordat erfelijke ziektes, gevoeligheden voor voeding en medicatie en een hele reeks afwijkingen in kaart gebracht worden, kan de verzorging van het huisdier preventief aangepast worden. Hierdoor krijgt het huisdier later minder klachten en kan het baasje heel wat dure ingrepen vermijden.

Kjell en Karel gingen voor hun stage en bachelorproef aan de slag om te achterhalen hoe de Vlaamse huisdiereigenaars warm gemaakt kunnen worden voor een DNA-scan van hun huisdier. Ze trokken met een vragenlijst de straat op om meer dan 1300 eigenaars van honden, katten en paarden te bevragen. Uit deze bevraging bleek dat vooral de band die we hebben met onze huisdieren bepaalt hoe warm we lopen voor een DNA-scan. Ze gebruikten deze informatie om profielen van huisdiereigenaars op te maken.

De hondeneigenaars

Weinig Vlamingen zien hun hond enkel als een huisdier. Voor 85% van de Vlamingen is hun hond in de eerste plaats een vriend, familielid of zelfs kind. De hond vervult dan ook voornamelijk een sociale functie binnen het gezin; als speelkameraad en vriend bij wie je jouw hart kan luchten. Verder is de hond voor een deel van de Vlamingen ook een bron van beweging en een bewaker van het gezin.

Uit de gegevens van het onderzoek werden 4 verschillende profielen van honden en hun eigenaars gehaald:

 • De sociale wandelhond: de hond is een echt volwaardig familielid waar elke dag mee gewandeld wordt.
 • De waakhond: ook al wordt deze hond als een vriend van het gezin gezien, wordt hij vooral ingezet om het gezin veilig te laten voelen. Buiten het gezin heeft de waakhond weinig sociaal contact en wordt er ook weinig gewandeld met de hond.
 • De familiehond: is een vriend van het volledige gezin en een speelkameraad voor de kinderen. Het gezin gaat vaak wandelen met de familiehond en komt zo in contact met andere mensen.
 • De dameshond: is typisch een klein hondenras die vooral als kind en therapeut van de eigenaar dienst doet. Een troetelhond waar de baas mee kan praten en de zorgen mee kan delen is waar de eigenaar van de dameshond naar op zoek is. Met de dameshond wordt heel weinig gewandeld.

De Vlaamse honden zijn gemiddeld genomen goed verzorgd. Gemiddeld wordt de dierenarts 2 à 3 keer per jaar bezocht en de meeste honden zijn gevaccineerd, gechipt én ontwormd.

De katteneigenaars

De tijd dat een kat in huis werd genomen om het ongedierte buiten te houden ligt ver achter ons. Hoewel een deel van de Vlamingen nog steeds een kat in huis neemt voor haar functie als ongediertebestrijder, omschrijven de meeste Vlamingen (65%) hun kat als familielid, vriend of kind. De rol van de kat als vriend van het gezin is heel belangrijk voor de meeste Vlaamse katteneigenaars. Voor een deel van de gezinnen is de kat ook een speelkameraad waar veel plezier mee gemaakt kan worden.

Uit de gegevens van het onderzoek werden 3 verschillende profielen van katten en hun eigenaars gehaald:

 • De speelse kat: is vooral een vriend en speelkameraad voor het gezin. Van de speelse kat wordt niet verwacht dat ze op muizen jaagt en ze is ook minder vaak een kat waar de eigenaars hun hart bij luchten.
 • De praktische kat: wordt wel in huis gehaald om ongedierte buiten te houden. Maar dit praktische nut van de kat betekent niet dat de kat geen sociale functie opneemt binnen het gezin. De praktische kat wordt ook vaak gezien als een speelkameraad, vriend en zelfs therapeut.
 • De vertroetelde kat: neemt een heel belangrijke plaats in binnen het gezin. Als speelkameraad wordt deze kat niet ingezet, maar haar functie als familielid en zelfs therapeut is des te belangrijker. Het hoeft niet te verwonderen dat veel raskatten vertroetelde katten zijn.

Ook de Vlaamse katten zijn goed verzorgd, ook al wordt er wat minder vaak mee naar de dierenarts getrokken dan met honden. Met 1 à 2 dierenartsbezoeken per jaar is de kat nog steeds goed verzorgd. Het overgrote deel van de Vlaamse katten zijn dan ook gevaccineerd, ontwormd, gechipt, gecastreerd en ontvlooid.

De paardeneigenaar

Paarden blijken voor verschillende eigenaars heel verschillende functies te hebben. Naast het paardenbezit om aan paardensport te kunnen doen, scoort het paard in Vlaanderen ook hoog als vriend van de eigenaar en als bron van plezier. Voor een kleiner deel van de Vlaamse paardeneigenaars is het paard ook een manier om in contact te komen met andere mensen. Als fokdier wordt het paard maar door een heel klein deel van de Vlamingen gebruikt.

Uit de gegevens van het onderzoek werden 4 verschillende profielen van paarden en hun eigenaars gehaald:

 • Het sportief paard: wordt vooral gehouden om aan paardensport te kunnen doen. Daarnaast blijkt het paard bij de eigenaars van sportieve paarden ook een belangrijke bron van plezier te zijn. Het paard wordt door hen dan ook gezien als een echte vriend. Via de paardensport komen de eigenaars ook meer dan andere paardeneigenaars in contact met andere mensen.
 • Het recreatief paard: wordt gehouden voor het plezier. Genieten van zorgen voor het paard, tijd doorbrengen met het paard en af en toe gaan wandelen met het paard kenmerkt de eigenaar van een recreatief paard.
 • Het divapaard: wordt ook gebruikt voor het beoefenen van paardensport, maar in tegenstelling tot het sportief paard vervult het paard voor de eigenaar geen sociale functie. De relatie tussen eigenaar en paard is hier duidelijk veel belangrijker dan het gebruiken van het paard om contact te leggen met andere mensen.
 • Het fokpaard: wordt specifiek gebruikt als fokdier. Hoewel ook de eigenaar van een fokpaard een hechte band heeft met het paard, is deze band duidelijk minder uitgesproken dan bij de andere profielen.

De eigenaars van paarden in Vlaanderen brengen veel tijd door met hun trouwe vriend. Twee derden van de Vlaamse paardeneigenaars bezoekt minstens 1 keer per dag het paard. De paarden zijn dan ook goed verzorgd.

Wil je meer informatie bekomen over dit onderzoek? Neem dan gerust contact op met de contactpersonen die instonden voor het uitvoeren van het onderzoek.

Karel Cockaerts

Student Marketing HOGENT

GSM 0472 11 04 95

Email karel.cockaerts@gmail.com

Kjell De Jaeger

Student Marketing HOGENT

GSM 0493 59 31 83

Email kjell2000@live.be

Freek Van Baelen

Docent marktonderzoek HOGENT

GSM 0495 17 89 25

Email freek.vanbaelen@hogent.be