Zeeman maakt statement tijdens Fashion Week in Roblox

4schools / Crea / News

Jongeren besteden in online videogames veel geld aan dure luxemerken om hun avatar aan te kleden. Zeeman verbaast zich daarover en wil laten zien dat je er in de digitale wereld ook goed uit kunt zien zonder de hoofdprijs te betalen. Daarom komt Zeeman juist tijdens de Fashion Week met een eigen brandstore in Roblox met daarin een collectie Zeemanbasics voor je avatar, als statement om óver dure merkkleding te dragen.

Grote merken verdienen fors met ‘virtuele fashion’

Wereldwijd zijn er 2,5 miljard mensen die naar schatting 100 miljard euro aan virtuele producten uitgeven. Makers van videogames profiteren daarvan. Zo verdiende Fortnite in 2022 alleen al zes miljard dollar aan de verkoop van virtuele items. Roblox, met meer dan 70 miljoen dagelijks actieve gebruikers, trekt vooral de aandacht van dure fashionmerken. Grote fashionmerken maken gebruik van dat soort platforms om virtuele modecollecties te lanceren. Dat zijn digitale ontwerpen die binnen enkele minuten kunnen worden samengesteld. De makers hoeven geen materialen in te kopen, fabrieken te vinden of voorraden op te slaan. Toch zijn de bedragen die voor die virtuele fashion worden gevraagd en betaald vergelijkbaar met echt gemaakte fashionitems die in (web)winkels te koop zijn.  Virtuele collecties zijn dan ook erg winstgevend. Zeeman wil laten zien dat het helemaal niet nodig is om je avatar voor zo veel geld aan te kleden. 

"Fashion voor avatars is een vorm van zelfexpressie en status, net zoals in het dagelijks leven. Maar toch geloof je soms niet welke bedragen er in virtuele brandstores worden uitgeven," zegt Kasper Figee, verantwoordelijk voor branding & campagnes bij Zeeman. "Met deze campagne willen we jongeren, vaak ook kinderen, én hun ouders aan het denken zetten en laten zien dat het ook anders kan. Het zou mooi zijn als onze campagne als gespreksstarter kan fungeren."

Virtuele basics van Zeeman om over je dure merkkleding te dragen

Tijdens de Fashion Week is in veel landen aandacht voor de laatste modetrends. Daarom opent Zeeman juist op dit moment een eigen brandstore in Roblox om de hoge bedragen die aan virtuele fashion worden uitgegeven bespreekbaar te maken. In de virtuele store biedt Zeeman tijdloze basics aan voor de laagste mogelijke prijs binnen Roblox. Wie met zijn avatar de store binnenstapt, wordt persoonlijk welkom geheten door NPC (Non-Player Character) Sailor Stan. De meest populaire Zeemanbasics zoals T-shirts, witte sokken en boxers zijn allemaal beschikbaar. Stuk voor stuk met Zeemanbranding. Er is een DJ, een dansvloer en er zijn pashokjes om de basics - als statement - over dure merkkleding aan te trekken. Zo hoopt Zeeman een trend in de metaverse te lanceren en een nieuw geluid te laten horen.

Aan de campagne die in drie landen wordt uitgerold werkten verschillende influencers en creators mee. Uit Nederland MeisjeDjamila en Lotte en uit Duitsland Beley en Ronja  Zij brachten de opening van de Zeemanbrandstore met een eigen livestream bij hun volgers onder de aandacht en moedigden aan om de Zeemanbasics over hun dure outfits te dragen.

Voor deze campagne werkt Zeeman samen met social tech agency GoSpooky die Zeeman ook ondersteunt bij hun TikTok-strategie. GoSpooky is een social agency met een team van meer dan honderd mensen en klanten als Zeeman, KLM, Amazon Prime Video en JBL.

“Tijdens een van onze gesprekken met Caroline en Kasper kwam spontaan onze visie op virtual worlds en gaming platforms ter sprake. Direct werden we gebrieft om na te denken hoe we Zeemans statement vorm konden geven. Ons campagneteam is toen samen met Zeeman op zoek gegaan naar de juiste insights om hier een relevante activerende campagne voor te ontwikkelen. Het was heel gaaf voor ons Studio / Tech team om de eerste Zeeman winkel met een paskamer te ontwikkelen op Roblox. Om de communities die Zeeman aan het denken wilde zetten optimaal te bereiken en activeren zijn we in alle landen op zoek gegaan naar de meest geschikte creators,” zegt Tim van der Wiel, founder van Gospooky.

De virtuele Zeeman brandstore in Roblox is sinds 25 februari geopend voor alle Robloxgebruikers en zal enkele maanden open blijven. De Zeemanbasics blijven de volledige periode beschikbaar voor de laagst mogelijke prijs. Daarnaast heeft Zeeman enkele gelimiteerde items gedurende de livestream gratis weggegeven.